JUDr. Jiřina Rippelová

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.02.2012 17:08:56

Na úřadech práce vládne zmatek, ale na ministerstvu se radují z odměn

Na úřadech práce vládne zmatek, ale na ministerstvu se radují z odměn

Byl to takový nešťastný začátek letošního roku. Nekonečné fronty, vzájemné osočování a nadávky, kolabující softwary a spousta otázek, na které se jen těžko hledaly odpovědi. Taková byla lednová realita na úřadech práce po celé republice.

Ministr Drábek sice drobné nedostatky nového systému vyplácení sociálních dávek připustil, nicméně stav to je podle jeho slov standardní. Zřejmě každá novinka sebou nese pár ´dětských nemocí´, které je časem nutné vychytat. Přitakává mu i jeho nejbližší pracovní tým. A proč by také neměl? V duchu hesla Čí chleba jíš, toho píseň zpívej je přece logické, že za tučné odměny, které tu ministr na sklonku loňského roku rozdal (necelých deset milionů korun), přece nebudou svému chlebodárci odporovat.

Škoda, že se ministr Drábek se svými nejbližšími poradci a pracovníky z ministerstva zřejmě nešli v průběhu ledna podívat alespoň na jeden z úřadů práce. Co by viděli? Dlouhé fronty lidí, kteří i několik hodin čekali na to, aby se dozvěděli, že pár tisícikorun, které pro mnohé znamenají existenční jistotu, tentokrát nedostanou. Nebo dostanou, ale až s několikadenním zpožděním. Pár jedinců může v nastalém zmatku mluvit o štěstí, peněžní dávku dostali dvakrát. I to způsobil přechod na nový systém vyplácení dávek státní podpory.

Kdo z čekajících doufal, že se dozví uspokojivou odpověď, proč ke kolapsu došlo, doufal marně. Ani pracovníci úřadů práce často odpovědi neznali. Dokonce se ji ani nedozvěděli z kompetentních míst. Namísto toho museli být terčem nadávek, museli jít do práce o víkendech, aby dohnali to, co během týdne nestihli.

Na neutěšenou situaci veřejně upozornili na webovém portálu Britské listy pod titulkem Pomůže nám někdo? pracovníci z Úřadu práce v Litoměřicích a Ostravě. Podle jejich prohlášení se zcela vytrácí smysl instituce, která dvacet let zajišťovala služby v otázce zaměstnanosti a ještě k tomu od roku 2004 spravovala i agendu dávek státní sociální podpory. V dubnu loňského roku sice vznikl superúřad pod jednotným názvem Úřad práce ČR, ale ke zjednodušení to nevedlo. Právě naopak. Úřady práce začali opouštět odborníci, kteří s novou koncepcí nesouhlasili, ale jejich kritika nebyla vyslyšena. Namísto soustředění se na příchod nového systému ve vyplácení sociálních dávek se od loňského léta začalo se snižováním platů zaměstnanců a s propouštěním.

Školení úředníků bylo nedostatečné, spuštění aplikací nepředcházel žádný testovací provoz. Jak to všechno dopadlo, ukázal leden na úřadech práce. Úředníci mají ve svém prohlášení zcela logické argumenty. Chtějí, aby ministerstvo zajistilo funkčnost nových aplikací, v opačném případě aby se vrátilo k těm původním.

Pokud by k tomu nedošlo, měl by logicky ministr zvážit své další setrvání ve funkci. Ministr Drábek ale jaksi neslyší. Namísto toho raději rozdává odměny, o kterých se obyčejným lidem ani nezdá. Zřejmě  při tvorbě nového systému pár jedinců dřelo jako koně, takže si odměny, byť statisícové, zcela určitě zaslouží.
Jiřina Rippelová
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama