JUDr. Jiřina Rippelová

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.09.2012 23:06:31

Otevřené možnosti spolupráce

Otevřené možnosti spolupráce

Folklór má své místo i na Šumavě.

Projevy lidové kultury, ať se jedná o hudbu, písně, tanec, zvyky a obyčeje či lidová řemesla, jsou dědictvím předchozích generací, projevem svébytnosti národa  a jeho bohatstvím a právě proto je třeba  jeho rozvoj a  popularitu neustále podporovat. Ať už iniciováním vlastních aktivit v rámci rozvoje lokality, nebo formou nadregionální spolupráce s renomovanými subjekty.

Právě o možnostech spolupráce hovořil  na  pracovním setkání v úterý 4. září předseda Folklorního sdružení ČR Zdeněk Pšenica s představiteli města Sušice starostou Bc. Petrem Mottlem, místostarostkou  Ing. Věrou Marešovou, ředitelkou MKS v Sušici MgA. Jitkou Doubravovou, za účasti senátorky  a sušické zastupitelky JUDr. Jiřiny Rippelové, která schůzku iniciovala.

„Domnívám se, že i u nás v Sušici by se mohla pořádat vystoupení folklorních souborů, tuzemských či z daleké ciziny, která by obohatila kulturní život města. Sama jsem byla překvapena, z jak exotických  zemí jezdí soubory například na mezinárodní festival do Klatov,“ řekla v úvodu setkání JUDr. Rippelová.

Zdeněk Pšenica objasnil fungování FOS a seznámil přítomné s jeho historií, současnými bohatými aktivitami i plány do budoucna.“Folklorní sdružení ČR je v současnosti špičkovým subjektem ve svém oboru, celosvětově uznávanou a respektovanou organizací. Za dobu svého působení si vybudovala renomé na tuzemských a především mezinárodních festivalech, zaštiťuje významné nadnárodní projekty a spolupracuje se strategickými partnery“ uvedl mimo jiné. Do svých aktivit by sdružení chtělo zapojit  co nejvíce partnerských měst,  nabídka směřuje i do Sušice.

„Menší partnerská města se k nám připojují například jako hostitelé dílčích festivalových  koncertů,  výměnných dlouhodobějších pobytů souborů z atraktivních destinací jako Peru, Nový Zéland, Čína, Indie – tzv. „kolečka“, případně krátkodobých návštěv evropských souborů (půlkolečka). Samozřejmě nabídka funguje i opačným směrem, to znamená  účast domácích  (regionálních) souborů na festivalech v zahraničí. Svým partnerům jsme schopni poskytnout kompletní servis v záležitostech pořadatelských, mediálních, finančních programových...“ doplnil Zdeněk Pšenica. konkrétní představu o spolupráci se Sušicí už má:“Sušice by mohla být hostitelem jednoho ze satelitních festivalových dnů v rámci např. Mezinárodního folklorního festivalu pořádaného v Klatovech, nebo účastníkem již zmiňovaných  koleček a půlkoleček.“

FOS, největší nevládní kulturní sdružení u nás, má  v současné době na kontě pořádání desítek domácích a zahraničních festivalů, pěveckých soutěží  (TV soutěž Zpěváček), multimediální projekty (vzdělávací), vydává CD, publikace, informační  a propagační materiály, časopis Folklor. Je garantem zahraniční spolupráce (se 127 zeměmi).

Návrh na spolupráci se v Sušici setkal s kladnou odezvou. Představitelé města i kulturního života projevili zájem o účast na jednáních týkajících se nejbližších regionálních projektů. Sušice by se tak vbrzku mohla zařadit mezi partnery  tohoto silného hráče na poli české i mezinárodní kultury a má šanci obohatit nabídku společenského dění ve městě i jeho okolí o další zajímavý žánr.

Tisková zpráva

Pár fotek z návštěvy předsedy FOS ČR Zdeňka Pšenici

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama