JUDr. Jiřina Rippelová

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.11.2011 0:30:43

Studenti se starají o svůj vlastní penzion

Studenti se starají o svůj vlastní penzion

Chybí praxe. To slyší většina absolventů středních škol a odborných učilišť, když si začínají hledat své první zaměstnání. Na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti v Horšovském Týně jsou na podobné výmluvy zaměstnavatelů připraveni.

Jejich žáci totiž mají možnost získávat praxi už během studií. A to dokonce v penzionu, který si sami navrhli a od poloviny října jej vlastními silami také provozují.

Je to nápad, který si zaslouží pochvalu, ale i příkladné následování. Kluci a holky, samozřejmě za přispění a vydatné pomoci učitelů, dohromady vyprojektovali, jak by se dal využít areál ve školním statku Horšov. A výsledkem je Penzion V oboře.

Studenti se v něm učí sami hospodařit, pronikají tak do tajů podnikání. Ti, co se učí na kuchaře, získávají praxi v tamní kuchyni. Číšníci se učí obsluhovat hosty. A není jich zrovna málo. Kapacita restaurace je totiž šedesát míst. V nabídce je i osm pokojů, některé jsou dvoulůžkové, jiné třílůžkové. Penzion už má i své webové stránky, a tak jistě brzy najde své příznivce a stálou klientelu. Součástí penzionu je i hospodářský dvůr, na kterém se chtějí studenti věnovat agroturistice.

Jejich plánu dal zelenou i Plzeňský kraj, který na rekonstrukci přispěl 24 miliony korun. Jsou to ale peníze účelově vynaložené, protože jdou do budoucnosti mladých. Ti se učí hospodařit a zároveň získávat první zkušenosti ve svém oboru. To aby až si budou hledat své první pracovní uplatnění, mohli bez obav prohlásit: „Já praxi mám“.

Jiřina Rippelová

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama