JUDr. Lubomír Ledl

Autentická levice - alternativa!
  • Levice
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.10.2010 10:33:23

Po(d)vod(-)ňová „kalouskovština“ za 1200 Kč

Po(d)vod(-)ňová „kalouskovština“ za 1200 Kč

Tak nám vláda slíbila, že se můžeme těšit na opravdovou novinku, na „povodňovou daň“. Každý, kdo platí daně přidá měsíčně stokorunu, na kterou se nesáhne. Jen když bude třeba platit škody z povodní. A bude jen na rok...

A když ten další rok povodně a škody nebudou, tak se asi uvidí co s nimi...?!

Nechci komentovat fakt, že tentokrát nevadí nesystémovost opatření, kterou jinak s oblibou vytýká Miroslav Kalousek jakémukoli návrhu, který nepřichází z „jeho dílny“. Každý si jistě také vzpomíná na doby, kdy Kalousek a jeho „ekonomičtí“ souvěrci zesměšňovali každého, kdo chtěl vědět kam se každý rok poděly miliardové přebytky vybrané z důchodového pojištění. Tehdy upozorňovali nás, hlupáky, že peníze vybrané na důchody nemají žádnou mašličku a že prostě co se na daních a poplatcích vybere, to se prostě ve státním rozpočtu utratí na to, co je potřeba. Nebudu ani citovat rozpaky, které tento nápad vzbuzuje u normálních ekonomů, u pojišťoven a bůhví kde ještě.

Chci zmínit jeden důsledek, který snad autoři této pitomosti neměli v úmyslu, i když… kdoví…

Češi patří v Evropě k těm, kteří jsou poměrně štědří, když jde o to vyjádřit finančními sbírkami solidaritu s lidmi, kteří se stali obětí nějaké nepřízně osudu, nebo přírodní katastrofy. A to jak doma, tak v daleké cizině. Když vezmu svůj případ -– sto korun měsíčně, to je tak asi zhruba průměr mých příspěvků do různých kasiček i klobouků, prostě do sbírek na nejrůznější více, či méně bohulibé účely. Počítám, že v tomto směru patřím k průměru…

Musím se však přiznat, že jak stát v posledních letech stále více škudlí na podpoře potřebných a v důsledku toho přibývá „pouličních“ požadavků různých nadací i jednotlivců, tak stále častěji se setkávám s menší a menší chutí svých známých přebírat na sebe od státu tyto jeho povinnosti. Když nám teď moudrá vláda nařídí povinnou solidaritu s budoucími možnými oběťmi povodní ve výši 1200 Kč pro příští rok, myslím, že dosavadní ochota pomáhat zase o něco poklesne. A až uplyne ten rok a vše se z hlediska ústředního účetního vrátí k původnímu stavu, zůstane jen ta nechuť.

Vládě se tak zřejmě podaří další husarský kousek – odnaučí průměrného Čecha zase o trochu víc od dobročinnosti a solidarity.

Někdy to skutečně vypadá, že jsme se dostali do spárů partě nemyslících účetní, pokud to není něco horšího… nebo třeba že i tohle patří k nějaké větší hře.

 

Luboš Ledl

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama