JUDr. Lubomír Ledl

Autentická levice - alternativa!
  • Levice
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.09.2010 11:16:53

Smysl hry o Horní komoru

Smysl hry o Horní komoru

O horní komoře parlamentu se při jejím vzniku hovořilo jako o „pojistce“ demokracie. Přiznám se však, že této „pojistce“ jsem nikdy moc nepřišel na chuť, ale…

Je to možná z toho důvodu, že Senát doposud nepřesvědčil většinu občanů (natož mě) svým chováním, či stylem a metodami svého legislativního i faktického působení. Ale v situaci, která vznikla po letošních květnových volbách do dolní komory, kdy pravice spolu s VV získala téměř ústavní většinu, končí legrace. Myslím, že každý, kdo se už probudil z iluzí (pokud kdy jaké měl) a prohlédl lži, které česká pravice šířila před jarními volbami, si uvědomuje, jak důležité tentokrát volby do Senátu opravdu jsou. Oč důležitější než jindy je tentokrát k senátním volbám jít a pokusit se změnit jeho dosavadní pravicový charakter!

Jsem přesvědčen, že lidé už prohlédli, jak „naběhli“ a že už se dívají na věci jiným pohledem. Že chápou, že pokud zůstane pravicová koalice zůstane bez omezení u moci celé čtyři roky, napáchá na fungování státu a ve společnosti škody, které budou nevratné...!

Na první pohled by se mohlo zdát, že jsme se vlastně jen (i vlastní vinou) dostali do spárů nějaké party šílených účetních, kteří nevidí dál než na špičku svého nosu, nebo za rámec stránky v pokladním deníku a stát považují za „takovou“ větší akciovku. Bylo by ale dobře si všimnout, že velmi podobná představení se stejnými triky a podobnými rekvizitami hraje pravice prakticky všude v Evropě. Cílem je - a už na první pohled je to víc než zřejmé - zbavit evropskou levici posledních zbytků nástrojů, kterými je schopna čelit agresivní politice pravice a její zoufalé snaze o definitivní demontáž sociálních států na celém Starém kontinentě.

Na druhé straně věřím, že většina kandidátů z levicového spektra stran v letošních říjnových volbách přece jen uspěje. Ovšem až na Prahu, kde levici už tradičně „pšenka příliš nekvete“. Možná o to důležitější je, aby se levice nevzdávala a využila voleb a prostoru, který vytvářejí pro kontakt s lidmi - pro sdělování a vysvětlování svých levicových názorů a navrhovaných řešení, která se, bohužel, jinak běžně k řadě občanů nedostanou. I to je důležitý způsob, jak překonávat uměle vytvářené předsudky a nevraživost…Vždyť všem společně by nám mělo jít o totéž - zabránit dalšímu prohlubování marasmu, do kterého se naše společnost stále více propadá!

 

Luboš Ledl

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama