JUDr. Lubomír Ledl

Autentická levice - alternativa!
  • Levice
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.09.2010 20:45:08

Vize na způsob levice

Vize na způsob levice

V některých předešlých článcích jsme několikrát použil termín „autentická levice“. Reakce čtenářů nenechal dlouho čekat. Prý koho tím myslím?

Zde je stručná odpověď. autentickou levicí myslím především Stranu demokratického socialismu (SDS), která vznikla politickým sjednocením strany Levého bloku (LB) a Strany demokratické levice (SDL) Ty totiž se v roce 1993 organizačně vyčlenily z KSČM po jejím olomouckém sjezdu. Právně je SDS nástupcem strany Levý blok.

Anebo řečeno i trochu jinak - jsme česká politická strana, která vznikla politickým sjednocením strany Levého bloku se Stranou demokratické levice.

Ctíme pokrokové tradice, z nichž čerpáme své přesvědčení o společenském pokroku a o potřebě i možnosti sociálně spravedlivé a racionálně fungující společnosti. Demokratický socialismus je pro nás v praxi logickým pokračováním Deklarace práv člověka a občana z roku 1789, přirozeným vyústěním humanistické filozofie a osvícenství, rozvinutím Marxových názorů na společnost.

Pociťujeme povinnost využít draze zaplacených zkušeností dělnického hnutí, z nichž jsme vyvodili závěr, že socialismus bez demokracie není možný. Zasazujeme se o individuální politické svobody lidí stejnou měrou jako o jejich sociální práva, zajištující materiální a duchovní předpoklady jejich života a rozvoj jejich schopností. Jsme přesvědčeni, že demokracie bez socialismu, bez odstranění ovládání člověka prostřednictvím majetku, má jen omezený význam.

Jsme přesvědčeni, že nutnou podmínkou pokroku je účinná spolupráce široce pojaté levice. Považujeme za nutné spojovat bohaté revoluční tradice sociální demokracie - nikoliv však její oportunistická kolísání - s četnými humanistickými prvky komunistického přesvědčení - nikoliv však se zločiny sovětského modelu socialismu. Levice musí aktivně rehabilitovat svá politická selhání v posledních sto letech.

Klademe důraz na to, že občanská veřejnost musí sama převzít odpovědnost za svou budoucnost a podporujeme proto snahy o zavedení prvků přímé demokracie na všech úrovních rozhodování. Lidé se musí přibližovat svému osvobození ze způsobů kapitalistické výroby sami - úsilím o spravedlivější rozdělování bohatství a alokaci zdrojů, o perspektivnější a efektivnější řízení společnosti bez válek, bez antagonistických konfliktů, bez „programové“ nezaměstnanosti a bez devastace přírody.

Jsme principiálními odpůrci kapitalismu, ale v souladu s Marxem si uvědomujeme životaschopnost kapitalistického způsobu výroby, jeho historický přínos pro osvobození člověka i skutečnost, že se materiální podmínky existence socialistických výrobních vztahů musí „vylíhnout v lůně samotné staré společnosti“. Chceme, aby naše děti žily nejen ve světě lepším, ale i stabilnějším, kdy nebudou určující obavy z mezistátních, mezinárodních či mezietnických konfliktů, kdy nebude hrozit kolaps napjatých vztahů člověka s přírodou.

Nemáme strach z globalizace. Považujeme ji za objektivní proces, ale jsme si vědomi toho, že její rysy spoluurčují lidé samotní. Tohoto zápasu o budoucnost se chceme jako součást levice zúčastnit i my.

Více na www.sds.cz

Luboš Ledl

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama