JUDr. Marie Nedvědová

  • BPP
  • Česká Lípa
  • zastupitelka obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.01.2011 17:30:25

Je bydlení přepych?

Je bydlení přepych?

Začátek nového roku s sebou přináší vždy spoustu očekávání, nadějí, ale i obav z toho, jaký bude. Snad nikdo z nás neměl větší obavy z toho letošního roku než občané využívající nájemního bydlení, zejména v obcích, kde končí nájemné regulované.

Kolem regulovaného nájemného se již koncem roku objevilo spoustu názorů a rad, jak by se měl zejména nájemník zachovat, ale v každé takovéto situaci, kdy jde o jednu ze základních potřeb člověka, je každá rada drahá.

Co na tom, že v parlamentu leží několik návrhů zákonů řešících stanovení výše nájemného, když schválen není dosud žádný z nich, a co si budeme namlouvat, zejména u návrhu zákonů z pera koalice je třeba říci »zaplaťpánbu«. A cenové mapy, ty jsou také v nedohlednu.

Jenomže zvýšení nájemného není jediným problémem, který nájemníci musí řešit, neboť stejně ožehavým tématem, ne-li ještě závažnějším, jsou platby a následně vyúčtování za tzv. služby, zejména spojené s dodávkou tepla a teplé vody. Kde je dána hranice v tržním hospodářství, kam až firmy mohou jít ve stanovení ceny za odběr tepla a teplé vody? Do jaké míry je rozhodující dohoda mezi odběratelem tepla a jeho dodavatelem, zejména když ve městě či obci je tento dodavatel jediný? Jistě by nemělo být upřeno právo nikomu, aby si zvolil, jakým způsobem si zajistí dodávku tepla a teplé vody, např. odpojením od centrálního dodavatele a zřízením si vlastního média, které mu tyto dodávky zajistí. To by mělo být v demokratickém státě naprosto obvyklé.

Leč tržní hospodářství se takto nechová, zatímco v jedné obci si občané přejí odpojení od centrálního dodavatele a zajištění dodávek tepla jinými zdroji, v jiné obci, a teď narážím konkrétně na Českou Lípu, si naopak přejí, aby co nejméně odběratelů se od toho centrálního dodavatele odpojilo. V České Lípě totiž působí Českolipská teplárenská společnost, a. s., která dodává teplo a teplou vodu na místní sídliště, přičemž jedno ze sídlišť je ve vlastnictví soukromé společnosti CPI Byty, a. s., se sídlem v Praze na Václavském náměstí, a právě tento vlastník v současné době podniká kroky k vybudování vlastního systému vytápění svých bytů. Potíž je však v tom, že v důsledku odpojení jeho bytů od centrálního dodavatele, tj. Českolipské teplárenské, tato společnost bude nucena pro ostatní odběratele navýšit ceny dodávky tepla a teplé vody, neboť při nižším odběru jí zůstanou stejné náklady, které však někdo musí zaplatit. Není třeba se dohadovat, kdo tyto náklady zaplatí - samozřejmě koncový uživatel, tedy nájemník, kterému se tím zvýší platby za služby, k již tak dost vysokému nájemnému.

A co teď? Zřejmě nic. Tento systém totiž nemůže být spravedlivý a nemůže být ani demokratický. To, co jinde považují za výhodu, je pro jiné cesta do pekla. Náklady na bydlení jsou již dnes tak vysoké, že většina občanů na vlastní bydlení nedosáhne, a pokud se k tomu přičtou náklady za vodu, teplo a elektřinu, bez čehož si dnes již život nedovedeme představit, tak se nedivme, že spousta bytů zeje prázdnotou a počet bezdomovců se zvyšuje. I to je obraz dnešní společnosti, se kterým se však nemůžeme rozhodně smířit. Každý občan má přece právo na důstojný život a zejména dostupné bydlení, v čemž by mu měl stát pomoci. Jinak ten stát totiž nepotřebujeme.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama