JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.12.2010 9:20:06

Fuksa drží basu s vládou, Hašek se zemědělci a potravináři

Fuksa drží basu s vládou, Hašek se zemědělci a potravináři

Věcný a korektní duel mezi ministrem zemědělství Fuksou z ODS a jeho stínovým protějškem – hejtmanem Michalem Haškem z ČSSD – přinesla nedělní debata v pořadu Partie TV Prima.

Michal Hašek odmítl uvažované sjednocení sazeb DPH, které by se dotklo i potravin zvýšením DPH na 19 %. To by podle Haška nespravedlivě zasáhlo skupiny občanů s nízkými a středními příjmy, které už nyní zažívají nekoncepční plošné vládní škrty.

Ministr Fuksa reagoval tím, že má jít o zdroj financování důchodové reformy, ovšem s tím M. Hašek nesouhlasil a doporučil vládě jednat s opozicí například o prodeji státního podílu ve společnosti ČEZ.
Připomněl Fuksovi také chování zahraničních obchodních řetězců, které před kvalitními domácími potravinami preferují dovoz levnějších, méně kvalitních potravin s vysokým podílem náhražek. Oba politici se shodli na podpoře domácích potravin pomocí značky Klasa a nově(za pomoci krajů) i Regionální potravina. Hašek kritizoval vládu za návrh rozpočtu Ministerstva zemědělství pro příští rok. Zejména fakt, že vláda nevyplatí českým zemědělcům stejné dotace jako jiné členské státy EU, i když právě od roku 2011 měly být tzv. přímé platby stejné jako v ostatních zemích EU. Hašek to považuje za omezení konkurenceschopnosti našich zemědělců a vyzval ministra Fuksu k hledání řešení, například využitím výnosu Pozemkového fondu ČR za prodej státní půdy, či zisku státního podniku Lesy ČR (LČR) z hospodaření se státními lesy. Hledání možnosti ministr Fuksa přislíbil.
K tématu státních lesů se diskuse vrátila, když hejtman Hašek vyzval ministra k provedení forenzního auditu LČR a i zde byl úspěšný, neboť Ivan Fuksa audit přislíbil. Hašek v televizní diskusi kritizoval záměr privatizace LČR a doporučil v případě špatného hospodaření výměnu managementu LČR namísto prodeje podniku.
Fuksa i Hašek se shodli na transformaci organizací v gesci Ministerstva zemědělství. Podle hejtmana Haška by ji však měla předcházet důkladná analýza. I ČSSD počítá podle svého stínového ministra se vznikem jednotného Úřadu pro potraviny namísto nynějších institucí. Ministra Fuksu hejtman Hašek výslovně upozornil na transparentnost při spojování resortních výzkumných ústavů a na budoucnost cca 570 lukrativních pozemků v Praze a okolí. Na nakládání s nimi opozice podle Haška zvláště dohlédne. Velké námitky má Hašek k záměru SZIF na obměnu informačního systému, což považuje nyní za zbytečný krok i vysoké výdaje.
Závěr diskuse byl věnován budoucí společné zemědělské politice EU. Hašek definoval ve shodě s Fuksou tři základní priority ČR: Rovné dotační podmínky našich farmářů, odmítnutí stropu plateb pro větší farmy (v ČR jsou historicky velké zemědělské podniky) a zákaz či limit pro podpory zemědělců z národních rozpočtů (ČR nemůže soutěžit například s rozpočtem Německa, Francie apod.). Oba politici vyjádřili ochotu spolupráce v zájmu zemědělců a venkova.
 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama