JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.04.2010 17:26:55

Hejtmani Hašek a Běhounek podepsali memorandum

Hejtmani Hašek a Běhounek podepsali memorandum

Krajská zastupitelstva Vysočiny a Jihomoravského kraje v nejbližším termínu projednají majetkoprávní vypořádání pozemků pod komunikacemi II. a III. tříd, mostů a dalších objektů u hranice mezi oběma kraji.

Hovoří o tom společné memorandum, které dnes oba hejtmani – Michal Hašek a Jiří Běhounek – podepsali v Lubném na Tišnovsku. Slavnostní akt se uskutečnil na návsi jedné z 24 obcí, které byly po změně hranic krajů před šesti lety z okresu Žďár nad Sázavou převedeny do okresu Brno-venkov, do správního obvodu Tišnova, jehož součástí byly do roku 1960. Podpisu memoranda se zúčastnil za kraj Vysočina také náměstek hejtmana Libor Joukl a za Jihomoravský kraj předseda finančního výboru krajského zastupitelstva Zdeněk Dufek, kteří dohodu obou samospráv připravovali.

 Jak připomněl hejtman Michal Hašek, po šesti letech má být ukončen stav, kdy silnice vlastní a spravuje Jihomoravský kraj, ale pozemky pod nimi stále ještě patří kraji Vysočina. „Udělali jsme velký krok dopředu a 99 procent majetkoprávních záležitostí mezi oběma kraji bude vypořádáno. Dohoda trvala – pro mne nepochopitelně – šest let. Bývalá vedení krajů se nemohla a neuměla dohodnout. Jsme rádi, že je to za námi,“ konstatoval hejtman Michal Hašek poté, co představitelé kraje Vysočina oznámili, že krajskému zastupitelstvu předloží návrh darovat zmíněné pozemky o rozloze více než 800 000 metrů čtverečních a dále několik mostů a jiných objektů na komunikacích v celkové hodnotě více než 15 milionů korun Jihomoravskému kraji.

Nevyřešena tak zůstává po změně hranic krajů ještě otázka příslušnosti soudů, státních zastupitelství a některých dalších úřadů. „Od roku 2004  do dneška se nepodařilo sjednotit výkon soudnictví a paradoxně celý okres Brno-venkov dnes přísluší pěti okresním soudům a pěti okresním státním zastupitelstvím. To je komplikace,  o které jsem hovořil v minulých týdnech s ministryní spravedlnosti Danielou Kovářovou při její návštěvě v Brně,“ řekl Michal Hašek, podle kterého je třeba co nejrychleji naplnit ideu, že státní správa musí být co nejblíž lidem.

„Dnes podepsané memorandum hovoří o tom, že máme vůli majetkoprávní otázky vyřešit. V okamžiku, kdy to schválí naše krajské zastupitelstvo, může Jihomoravský kraj majetek převzít. Na předání pozemků, které jsme převzali od státu, ale i těch, které jsme již vykoupili od soukromých subjektů, jsme rozhodnuti se dohodnout bez jakýchkoli problémů,“ řekl hejtman Vysočiny Jiří Běhounek.

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama