JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.04.2013 14:27:00

Kam ten spěch, pane ministře Bendle?

Kam ten spěch, pane ministře Bendle?

Přestože zbývá už jen nejvýš rok do řádných voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, Ministerstvo zemědělství České republiky připravuje dlouhodobá výběrová řízení za stovky milionů korun.

Jedná se například o výběrové řízení na specializované právní služby pro resort zemědělství v hodnotě 100 milionů korun nebo tendr na administraci veřejných zakázek v hodnotě 200 milionů korun. Tyto „megatendry“ ale významným způsobem přesahují mandát současné vlády, protože smlouvy by měly být s vítězi výběrových řízení uzavřeny s platností až do roku 2017.  „Považuji projekt těchto megatendrů za zcela zbytečný a za mrhání veřejnými prostředky. Je nesmyslné vypisovat podobně rozsáhlá výběrová řízení na období dalece přesahující mandát současné vlády i ministra zemědělství, pikantně v situaci, kdy ani samotné koaliční strany nevědí, zda dokážou společně dovládnout do roku 2014,“ komentoval dnes výběrová řízení MZe stínový ministr zemědělství a venkova ČSSD a statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek.   Podobně překvapivý je pak i rozsah poptávaných služeb – 100 milionů na specializované právní služby a administrace veřejných zakázek za 200 milionů považuje ČSSD za nadnesené.   „Ministerstvo zemědělství by proto mělo od podobných „hurá akcí“ ustoupit a do konce svého volebního období se již do žádných podobně velkých projektů nepouštět. Bohužel, není zvykem, aby si vládní politici dali, zvláště ke konci volebního období, od opozice poradit,“ řekl Michal Hašek a dodal: „Bylo by ale velmi alarmující, kdyby se na ministerstvu zemědělství v nejbližších měsících například rapidně zvýšila potřeba právních služeb a administrace veřejných zakázek a my pouze sledovali, jak je avizovaných 200, resp. 100 milionů korun vyčerpáno v prvním roce trvání smlouvy.“  ČSSD ale považuje za naprosto klíčové, aby ministr zemědělství rozsah a trvání těchto kontraktů omezil na dobu mandátu vlády Petra Nečase a nezavazoval úřad a jemu podřízené organizace k dlouhodobým smlouvám nad rámec své volebního působení! Zároveň s tím je třeba samozřejmě poměrně snížit případné plnění za tyto služby.    Se stejnými pochybnostmi pak ČSSD přistupuje i k další velké zakázce, kterou v současné době připravuje MZe. Jedná se o evergreen ODS zvaný „Podpora spotřeby sladkovodních ryb“. V současné podobě poptává MZe reklamní kampaň v hodnotě 60 milionů korun na období 2 let, tj. do roku 2015 a tedy opět přesahující mandát současné vlády.  „Jsem zastáncem systematické podpory domácích potravin, ale jako celku a v rámci celkové osvěty českých spotřebitelů. V současnosti, kdy čelíme zásadním problémům s kvalitou potravin, je dokonce velice důležitá. Nejsem ale zastáncem ojedinělých projektů, které historicky sloužily spíše k financování ODS, než podpoře spotřeby domácích potravin. Jednak jde o opět o víceletý kontrakt, který přesahuje funkční období současné vlády, a zároveň jsem přesvědčený, že existuje celá řada jiných možností, kam lze výše uvedené prostředky investovat,“ řekl Michal Hašek.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama