JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.12.2010 20:21:00

Ministře Hegere, nemáte-li krizový plán, poděkujte se a odejděte

Ministře Hegere, nemáte-li krizový plán, poděkujte se a odejděte

Ministr Heger bohužel nadále namísto řešení krize, spojené s hromadným odchodem lékařů, hloupě improvizuje.

Pokud bude takto pokračovat, obávám se o pacienty i české zdravotnictví nejen od 1. března 2011.
 
Krizový zákon zná několik stupňů mimořádných stavů. Pokud bude odchody lékařů postižena celoplošně Česká republika, musí být aktivní vláda, ta vyhlašuje stav nouze. V rámci tohoto stavu lze pak omezit některá ústavní práva a například nařídit pracovní povinnost. Žádal jsem již v pondělí pana ministra, aby inicioval jednání Bezpečnostní rady státu, kterého by se zúčastnili hejtmani, a koordinoval by se celostátní postup řešení krize v lůžkových zdravotnických zařízeních. Izolované řešení v jednotlivých krajích bez koordinace by situaci mohlo jenom zkomplikovat.

Pane ministře Hegere, přestaňte improvizovat a jasně sdělte krajům i veřejnosti konkrétní plán vlády a ministerstva zdravotnictví na řešení krize, která nás nejpozději od prvního března čeká. Pokud žádný plán nemáte, neumíte či nechcete fungovat jako krizový manažer a jen populisticky přehazujete odpovědnost na kraje, raději se poděkujte a odejděte. Situace je příliš vážná pro občany ČR.

Není čas na jakékoli hrátky mezi vládou a kraji v tak citlivé záležitosti, jakou je dostupná veřejná zdravotní péče.

Michal Hašek
hejtman Jihomoravského kraje a předseda Asociace krajů ČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama