JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.07.2010 9:25:01

Začalo jednání o koalici ČSSD a KDU-ČSL

Začalo jednání o koalici ČSSD a KDU-ČSL

Ve středu začala jednání o možné dvojkoalici ČSSD a KDU-ČSL v Jihomoravském kraji. „Nevidíme žádné závažné programové rozdíly či neshody, které by bránily vzniku krajské dvojkoalice,“ řekl hejtman Michal Hašek.

Michal Hašek na krátkém briefingu po prvním jednání prohlásil, že do konce příštího týdne, tedy do 9. července, budou sociální demokraté s křesťanskými demokraty hledat dohodu o třech podmínkách KDU-ČSL, jejichž splnění má předcházet vstupu do koalice. „Pokud jde o regulační poplatky ve zdravotnictví, rada kraje připraví závěrečný dokument obsahující všechna potřebná rozhodnutí k tomu, aby mohly být vyřešeny všechny souvislosti systému poskytování darů za regulační poplatky, který fungoval od února 2009 do konce letošního června. Za druhé v oblasti úvěru od Evropské investiční banky, který podpořili všichni zastupitelé Jihomoravského kraje, jsme připraveni znovu posoudit všechny projekty a budeme čekat na stanovisko KDU k této věci. V otázce smluv na poskytování regionální železniční dopravy s ČD jsme připraveni ve zbytku volebního období připravit a realizovat výběrové řízení pro možnost vstupu dalších dopravců do regionální železnice, a to podle platných smluv s ČD po roce 2015. Ve zbytku tohoto volebního období by připravila rada a zastupitelstvo příslušný tendr a počítáme s tím, že po roce 2015 se postupně začne na základě regionálního principu otevírat železniční doprava soukromým dopravcům.“

Stanislav Juránek označil splnění tří podmínek za klíčové pro další jednání o vytvoření dvojkoalice. „ Z našeho pohledu je velmi důležité, aby se uzavřely záležitosti kolem zdravotnických poplatků, abychom také našli shodu ve způsobu financování IDS a abychom řešili výběrové řízení na regionální dopravu. Co se týká dalšího našeho požadavku, který je spojen  s Evropskou investiční bankou – tam je zapotřebí přehodnotit projekty z toho důvodu, aby byly skutečně rozvojové. Abychom díky nim dostali co nejvíc prostředků z EU i ze státního rozpočtu,“ řekl Stanislav Juránek

Michal Hašek i Stanislav Juránek řekli, že v tuto chvíli zatím nejednali ani o personálních otázkách, ani o rozdělení odpovědnosti v nové krajské radě za jednotlivé oblasti života kraje. Podle jejich vyjádření byla hlavní váha rozhovorů položena na vzájemné informaci o programových prioritách, jež by obě strany chtěly uplatnit ve zbytku funkčního období zastupitelstva i v přípravě zejména rozpočtových podmínek pro příští období. Michal Hašek oznámil priority ČSSD při dalším jednání o rozpočtech Jihomoravského kraje na léta 2011 a 2012. Jde zejména o podporu programu rozvoje venkova, dotace složkám Integrovaného záchranného systému, zejména dobrovolným hasičům a o podporu přípravy protipovodňových opatření. ČSSD rovněž v rámci koaličního vyjednávání prosazuje vybudování devíti nových kapacit pro sociální péče  v celém kraji, které pomůže odstranit deficit více než 1000 míst pro seniory. „Oceňuji, že ČSSD i KDU-ČSL dávají při jednání přednost odpovědnosti za jižní Moravu před politikařením,“ řekl Michal Hašek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama