JUDr. Milan Jančík, MBA

Praha 5
  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.02.2010 10:19:47

O populismu a hlavně o lhaní, milý Laudáte

O populismu a hlavně o lhaní, milý Laudáte

Naše přebytky z konjunktury jsme neprojedli, ale uložili na „horší časy“. Je to prosté, jednoduché, rozumné, nic nepochopitelného. A v rezervách nám stále zůstává velmi slušná suma.

Stalo se módou trefovat se do Jančíka a vytvářet dojem, že onen „kontroverzní politik“ je vlastně mrtvý muž. Noviny jsou plné zpráv o tom, že to starosta Prahy 5 má spočítané a že ho spolustraníci brzy „sestřelí“. Asi bych se tomu všemu usmíval nebýt jedné věci – nějak se mě to osobně týká.

Jistou roli v této kampani hraje poslanec František Laudát. Částečně jako hybatel v pozadí, částečně hned jako autor článků a prohlášení. Pan poslanec Laudát mě nemůže urazit, jsem od něj zvyklý na všechno, takže nebudu s jeho posledním „kritickým šlehem“ soutěžit ve vtipnosti a ironii, soustředím se opravdu jenom na fakta. Předseda TOP 09 v Praze například tvrdí, že „Jančíkův záměr vrátit každému nájemníkovi na Praze 5, který bydlí v obecním bytě, 5 000 korun je nespravedlivý, diskriminační a nezodpovědný“.  Tak především nechceme vyplácet peníze každému nájemníkovi, ale pouze těm, kteří nemají vůči městské části ani korunu dluhu. Může také říci, že za poctivé vyrovnávání účtů dostanou lidé slevu v celkové výšce pět tisíc korun. Čili první chyba – nevracíme peníze každému nájemníku obecního bytu. Pak pan poslanec Laudát tvrdí, že „celkem jde o deset milionů korun z peněz daňových poplatníků“, opět mýlka jsou to totiž peníze z vybraného nájemného v obecních bytech (tzv. zdaňované činnosti). Teprve se tedy uvidí, kolik to bude, protože předpokládáme, že řada lidí využije této slevy a doplatí své minulé dluhy vůči MČ Praha 5. Budou to mít o pět tisíc korun levnější. Čili oněch deset milionů je teoretický i maximální náklad, který bude podstatně nižší. Z kapes daňových poplatníků žádné peníze nebereme a teprve se uvidí, zda budou o něco nižší příjmy z nájmů, ale možná ani to ne. Ale tu správnou odpověď na tyto otázky budu moci zodpovědně a odpovědně řici až v říjnu letosního roku, kdy bude nade vše jasné, kolik peněz bylo na slevě vyplaceno, a kolik peněz se nám ve formě uhrazených dluhů nájemníků v obecních bytech do systému vrátilo.

František Laudát také tvrdí a to je další jeho chybou: „Občané Prahy 5 by rovněž měli vědět, že jejich radnice schválila vyrovnaný rozpočet na letošní rok jen za cenu zapojení finančních rezerv. Z běžných příjmů by rozpočet letos byl v deficitu desítek milionů.“ Zdá se, že to je překvapení pro pana Laudáta, což by být nemělo. Kdyby ale měl vedle politikaření a urážení svých bývalých spolustraníků z ODS pan poslanec také trochu času na ověřování si faktů, pak by v naší tiskové zprávě o přijetí rozpočtu hned na šestém řádku mohl číst: „Potřebný objem příjmů bude doplněn z fondu rezerv a rozvoje a to o částku 50,4 mil. Kč.“ Občané Prahy 5 tedy vědí, že jsme nyní v krizi použili část peněz z našich přebytků dosažených v minulých letech. Proto jsme také tyto rezervy na Praze 5 v době, kdy nám pan tehdejší zastupitel František Laudát „očůrával kotníky“, přece dělali. Naše přebytky z konjunktury jsme neprojedli, ale uložili na „horší časy“. Které jsou tady, takže tyto rezervy zčásti vezmeme a použijeme. Je to prosté, jednoduché, rozumné, nic nepochopitelného. A v rezervách nám stále zůstává velmi slušná suma.

Pan Laudát vyzývá Pavla Béma k tomu, aby vysvětlil pravicovou politiku. Něco k tomu podotknu z finanční sféry. A to dělá Praha i Městská část Praha 5 podobně: Nechceme být zadlužení – město splácí obligace, nové dluhy nepřijímá, takže snižuje dluh. My používáme naše našetřené peníze v době, kdy je to potřeba. Děláme pravicovou politiku v praxi. V praxi je to vždy těžší, než o tom nezávisle žvatlat…

JUDr. Milan Jančík, MBA

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama