JUDr. Milan Jančík, MBA

Praha 5
  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.04.2010 17:33:21

Praha 5 a protidrogová problematika

Praha 5  a protidrogová problematika

Ne nadarmo se mluví o Smíchovu jako o druhém centru města. Dynamický rozvoj naší městské části přinesl obrovský rozkvět, ale má i stinné stránky. Jako magnet funguje právě na dealery drog a jejich oběti – na „feťáky“.

Vážení a milí spoluobčané,

 

jedním z problémů, které nesporně trápí Prahu 5, jsou drogy. Každý, kdo prochází třeba přes křižovatku Anděl, to ví velmi dobře. Nelze minout bez povšimnutí desítky lidí, na kterých jejich závislost zanechala devastující stopy. Co je ale ještě horší: Člověk nemusí být detektiv k tomu, aby viděl, že v různých zákoutích probíhají obchody, které zcela jistě nejsou v mezích zákona. S tím, jak Policie České republiky zintenzivňuje svůj boj s touto formou kriminality v centrální Praze, přesouvá se stále více prodejců do oblastí stejně rušných, ale přece jenom méně nápadných. Ne nadarmo se mluví o Smíchovu jako o druhém centru města. Dynamický rozvoj naší městské části přinesl obrovský rozkvět, ale má i stinné stránky. Jako magnet funguje právě na dealery drog a jejich oběti – na „feťáky“.

 

A navíc má Smíchov i místa, jaká jsou pro drogy přímo ideální – nepřehledné zelené plochy, parky, které udržujeme za drahé peníze pro odpočinek a rekreaci občanů, ale které jsou znehodnocovány nájezdy drogově závislých a obchodníků s drogami.

 

Samozřejmě nás to na radnici trápí a vedeme mnohá jednání jak se státní policií, tak i s Městskou policií. Máme již dávno svého protidrogového koordinátora, zabýváme se touto problematikou v zastupitelstvu, podporujeme osvětu na školách. Ale čestně říkám, že drogy vyřešit nedokážeme. Máme sice pro tento rok připraveny různé akce a některé kroky, které zcela jistě povedou ke zlepšení alespoň v té viditelné rovině, ale soupeříme tady se stavem části společnosti, nikoliv s krizí nebo s nějakým problémem, který je možné vyřešit prostředky, jaké má k dispozici radnice. Dokážeme tedy alespoň omezit kriminalitu spojenou s dealerstvím i s drogovou závislostí, neumíme však ani nejnovější technikou ani pomocí orgánů činných v trestním řízení „porazit“ závislost. To je, myslím, nutné občanům čestně přiznat.

 

Do již tak velmi těžké situace se k nám na Prahu 5, navíc do těsné blízkosti parku již tak „proslulého“ povalujícími se stříkačkami, nastěhovalo sdružení Sananim. Nic proti jeho činnosti, ba právě naopak. Terénní práce, prevence i rozdávání čistých jehel jsou nesporně záslužné činnosti, které alespoň dokážou snižovat některá zdravotní rizika, například šíření infekčních chorob v komunitě drogově závislých. Ale umístění takového centra by mělo být výsledkem celopražské diskuse mnoha odborníků i politiků, tedy těch, kteří umějí věc posoudit z profesionální roviny, i těch, kdo nesou politickou odpovědnost před občany. To se v tomto případě nestalo a Praha 5 byla do jisté míry postavena před hotovou věc. Navíc, jak známo, Sananim provedl v zakoupených prostorech některé stavební práce, na které neměl právo a které nebyly předmětem stavebního povolení. To již není tak úplně věcí městské části, zastupitelů nebo starosty, tady Praha 5 pouze „administrativně“ uskutečňuje dikci legislativy a stavební úřad musí proto postupovat striktně v souladu s právními předpisy. I když proti organizaci s bohulibým záměrem.

 

Každopádně plně chápu rozezlení obyvatel přilehlých ulic, kteří mají podle mě pochopitelné obavy o bezpečnost, klid v oblasti, bojí se vyšší kriminality a mnoha dalších potenciálních rizik. Přiznejme si každý otevřeně a bez kašírované „odpovědnosti“, že zřejmě jenom málokdo by chtěl bydlet těsně vedle místa, kde ročně vymění drogově závislým skoro milion jehel.

 

Neumím nyní slíbit nějaké pro všechny sympatické řešení. Obávám se dokonce, že takové ani neexistuje. Každopádně ale mohu ujistit všechny spoluobčany, že během velmi krátké doby příjdeme s řadou nových (a dlouho připravovaných) opatření, která celou „drogovou“ situaci na Smíchově zlepší. Za klíčové prvky považujeme především ochranu našich dětí a mládeže a hodláme použít všechny zákonné prostředky k tomu, abychom zamezili infiltraci drogových dealerů do našich škol. Takové pokusy registrujeme a budeme proti nim postupovat zcela nekompromisně. Co se sdružení Sananim týká, nehodlá se Praha 5 soustředit na „znepříjemňování“ jeho činnosti, i když nás z toho někdo obviňuje, ale jsme připraveni podílet se celopražském řešení a vytvoření podmínek pro tuto záslužnou činnost. Ta totiž v konečném důsledku, i když je samozřejmě nehezké ji mít v sousedství, ostatní občany Prahy od důsledků drogové závislosti více chrání, než že by je ohrožovala.

 

Přeji všem spoluobčanům krásný květem a jsem s úctou

 

JUDr. Milan Jančík, MBA, starosta Prahy 5

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama