JUDr. Milan Jančík, MBA

Praha 5
  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.03.2010 18:55:30

Vyjádření MČ Praha 5 k dnešní tiskové zprávě TRANSPARENCY INTERNATIONAL

Vyjádření MČ Praha 5 k dnešní tiskové zprávě TRANSPARENCY INTERNATIONAL

Reakce Městské části Praha 5 a starosty Milana Jančíka na dopis pana Davida Ondráčka a Stanislava Beránka rozeslaný médiím 29. 3. 2010 a na článek redaktorky Elišky Bártové uveřejněný na Aktuálně.cz.

 „Lze to chápat tak, že účelové a hlavně politické předvolební tažení na moji osobu začalo? Co je podstatné - vítám tento krok za strany Transparency International a neobávám se ho, jelikož se prokáže, že veškeré kroky městské části probíhaly v souladu se zákonem. Očekával bych ale, že pokud měli pánové z Transparency International pochybnosti o působení Agentury Praha 5 na MČ Praha 5, mohli mě kdykoliv kontaktovat. Dokonce se mohli zúčastnit výběrového řízení na realizaci protikorupčního programu Prahy 5. Jejich projekt jsme neobdrželi,“ vyjádřil se k dopisu starosta MČ Praha 5 Milan Jančík. „Trestních oznámení bylo na mou osobu podáno několik a vždy se ukázalo, že jsem žádný zákon neporušil. Je mi jasné, že trestní oznámení je účelové a je součástí politické kampaně proti ODS. Ocenil bych, kdyby média s takovou pečlivostí jako o podání trestního oznámení informovala také o výsledku, ke kterému orgány činné v trestním řízení dojdou. Doposud se dočítám pouze o podáních, ale o výsledcích šetření se mlčí,“ dodal Milan Jančík.

 

Reportáž z tiskové konference naleznete na: http://www.tvp5.cz/archiv/aktuality/reakce-mc-praha-5-na-uverejnene-clanky-ohledne-agentury-praha-5/

 

Je překvapivé a zajímavé, že zatímco zástupci Transparency International poslali informaci o trestním oznámení novinářům v pondělí 29. 3. 2010, redaktorka Aktuálně.cz poslala dotazy k článku, který byl dnes uveřejněn, již ve čtvrtek 25. 3. 2010.

 

Taktéž veřejnoprávní Česká televize, v pořadu Reportéři ČT, dnes večer odvysílá reportáž, která se týká Agentury Praha 5. Již v písemné upoutávce na pořad je několik nepravdivých tvrzení. MČ Praha 5 má k dispozici jak zvukový, tak obrazový záznam celého rozhovoru, který v případě odvysílání zkreslené reportáže zveřejní.

 

Vyjádření MČ Praha 5 k tiskové zprávě TRANSPARENCY INTERNATIONAL

 

TRANSPARENCY INTERNATIONAL – ČESKÁ REPUBLIKA (TIC), PODALA TRESTNÍ OZNÁMENÍ NA MILANA JANČÍKA A DALŠÍ FUNKCIONÁŘE MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 5

 

Trestní oznámení se týká smluvních vztahů mezi Městskou částí Praha 5 a společností Agentura Praha 5, a.s.

 

Na základě analýzy veřejně dostupných informací je TIC přesvědčena, že veden í městské část i uzavřelo tyto smlouvy ke škodě MČ Praha 5. Podle názoru TIC tak byly mimo kontrolu MČ Praha 5 vyvedeny desítky miliónů Kč.

 

Na základě smluv uzavřených starostou Jančíkem byla soukromá společnost Agentura Praha 5, a.s. pověřena vymáháním pohledávek MČ Praha 5. Tyto smlouvy byly uzavřeny protiprávně a bez dodržení příslušných schvalovacích a kontrolních mechanismů. Uzavřené smlouvy byly pro MČ Praha 5 od počátku značně nevýhodné a v jejich důsledku došlo k dlouhodobému poškozování majetku městské části.

 

Veškeré smlouvy s Agenturou Praha 5 připravovali a posuzovali právní zástupci, a jsou uzavřeny v souladu se zákonem. Městská část Praha 5 získala, díky práci Agentury Praha 5 zpět do rozpočtu prostředky v řádech desítek miliónů a tato částka není ještě definitivní. Všechny kroky Rady městské části Praha 5 schvaluje či bere na vědomí Zastupitelstvo MČ Praha 5, tedy nelze uzavřít smlouvy bez vědomí Zastupitelstva a Rady MČ Praha 5.

 

O vznikající škodě byl průběžně informován starosta Jančík, a to i auditorem MČ Praha 5. Přesto starosta Jančík neučinil nic k ochraně majetku městské části. Starosta Jančík dokonce v této situaci dělal vše proto, aby nevýhodná spolupráce s Agenturou Praha 5 pokračovala.

 

Smluvní vztah s Agenturou Praha 5 byl ukončen na podzim 2007 a to na základě upozornění auditora, návrh předkládal starosta Milan Jančík. Dohoda o narovnání upřesňovala stav postoupených pohledávek, postupovala Agentuře Praha 5, a. s. další pohledávky na dlužném nájemném za roky 2005 a 2006 a ukončovala spolupráci MČ Praha 5 s uvedenou agenturou podle Mandátní smlouvy o správě ke dni 31. 7. 2007 a Smlouvu o spolupráci ukončovala ke dni 11. 7. 2007. Zastupitelstvo MČ Praha 5 znovu schválilo a potvrdilo postoupení všech pohledávek pro případ, že by v budoucnu někdo chtěl platnost postoupení zpochybňovat. Městská část chtěla přistoupit k insolvenčnímu řízení, abychom ochránili veřejné prostředky. Insolvenční řízení bylo přerušeno a úpadek Agentury Praha 5 nebyl prohlášen. Povinnosti vyplývající pro agenturu ze smlouvy stále platí.

 

Souvislosti kolem hospodaření Agentury Praha 5 byly již jednou vyšetřovány Policií ČR, avšak bezvýsledně. Podle názoru TIC se však předchozí vyšetřování zaměřilo pouze na formální stránku věci. Vzhledem k citlivosti případu a očekávaným pokusům o ovlivnění vyšetřování požádá TIC nadřízené státní zastupitelství o dozor nad vyšetřováním celé kauzy.

 

Bylo podáno trestní oznámení na Agenturu Praha 5 pro možnost zpronevěry. Policie případ odložila s tím, že nebyl spáchán žádný trestný čin.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama