JUDr. Ondřej Veselý

  • SOCDEM
  • Písek
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

31.10.2017 14:24:58 - Verba

Abolice

Pane doktore, dobrý den. Při vší úctě k naší Ústavně, z jakého důvodu má prezident ústavní pravomoc zastavit trestní stíhání? Už amnestie je na hraně, ale budiž. Tohle mi ale nepřijde moc dobré. Má to nějaký racionální důvod? Nesnižuje to soudní moc? A jako právník, myslíte, že je toho víc, co by se mělo v Ústavě změnit? Do teď jsem o jejím obsahu nepochyboval nebo jsem nebyl zastánce změn

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.11.2017 14:19:31 - JUDr. Ondřej Veselý
 Dobrý den, naše ústava vychází z principu, že prezidentem je mimořádná osobnost, která důsledně zvažuje následky svého chování. Proto má i mimořádné pravomoci, mimo jiné tu, o které píšete. Abolice, stejně jako amnestie by měla být využívána s velkou opatrností a pokud možno tak, aby nevytvářela kontroverze. To, že tomu tak nemusí být vždy, je otázka jiná a svědčí o osobnosti prezidenta. Osobně nejsem pro zrušení těchto pravomocí prezidenta, protože jsou tradiční součástí našeho demokratického systému vyvažování mocí (soudní, zákonodárná, výkonná). Použití abolice si dovedu představit např. tam, kde právní systém neumožňuje zmírnit přílišnou tvrdost trestního stíhání.K Vaší další otázce odpovídám stejně jako Vy. Ústava ČR by měl být velmi pevným dokumentem, jehož změny by měly být spíše výjimečné. I tyto by pak měly reagovat na dlouhodobý neřešený problém, nikoliv na momentální mocenskou potřebu.
S pozdravem
Ondřej Veselý