JUDr. Pavel Staněk, MBA

advokát ,člen OR ODS Hradec Králové
  • ODS
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.05.2010 9:22:22

Hazard na obecním řetězu

Hazard na obecním řetězu

Novela loterijního zákona, která byla schválena horní komorou parlamentu, dává konečně obcím možnost, aby si samy určovaly pravidla hazardu.

Novela loterijního zákona, která byla schválena horní komorou parlamentu, dává konečně obcím možnost, aby si samy určovaly pravidla hazardu. Toto zpřísnění podmínek musí ocenit všichni rozumně uvažující lidé. Není tajemstvím, že počtem heren, herních automatů a kasin se Česká republika řadí na přední příčky světových hitparád. Zatímco například ve Francii připadá na jeden herní automat okolo 18 tisíc obyvatel, u nás se ještě před rokem o jeden herní automat dělilo 170 obyvatel. A jak už to tak bývá, velká koncentrace této “zábavy” přitahuje stejné množství negativních jevů. Od rozvrácených rodin, hráčských závislostí, přes praní špinavých peněz až po další jevy kriminality a korupce. Rozhodně není v pořádku, aby u nás bylo dvacetkrát více kasin než například v Belgii, natožpak když Češi na osobu prosázejí ročně čtyřikrát více než v USA a počet závislých u nás přesahuje hranici sto tisíc.

 

A přestože je již zřejmé, že tato novela není dokonalá a dojde k dalším změnám, její přijetí je velkým vítězstvím veřejného zájmu. Poslední změna loterijního zákona byla totiž provedena v roce 1998, tedy před 12 lety. Tak dlouho dokázaly subjekty zainteresované v loterijním byznyse bránit jakékoliv změně pravidel. Ve hře byly a stále jsou velké peníze. Jen za rok 2008 prosázeli Češi téměř 129 miliard korun, přičemž zisk hazardních firem byl více než dvacet miliard. 

 

Jsem přesvědčen, že státu by v příštím rozhodování značně pomohlo, kdyby spočítal veškeré náklady na řešení následků, které dopadají na českou společnost z této činnosti. Tato čísla by mohla být pro mnohé dosti šokující. Teď jen doufejme, že do července, kdy novela vstoupí v platnost, nevyrostou v obcích dodatečně další stovky video-loterijních terminálů. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama