JUDr., PhDr., Zdeněk Ondráček, Ph.D.

  • KSČM
  • Trutnov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.03.2015 9:45:53

Policejní akademie bojuje o svoji budoucnost

Policejní akademie bojuje o svoji budoucnost

Policejní akademie České republiky se sídlem v Praze (dále jen „PA ČR“) je státní vysoká škola univerzitního typu, vůči které vykonává Ministerstvo vnitra ČR působnosti podle § 95 zákona o vysokých školách.

Na policejní akademii lze studovat v prezenční nebo kombinované formě bakalářský (Bc.), magisterský (Mgr.) a doktorský studijní program (Ph.D.), které se zakončují státní zkouškou z vybraných předmětů a obhajobou bakalářské, diplomové nebo disertační práce. V současné době má policejní akademie dvě fakulty, a to Fakultu bezpečnostního managementu a Fakultu bezpečnostně právní. Na PA ČR studují nejen policisté a příslušníci bezpečnostních sborů, ale i zaměstnanci ministerstva vnitra. Škola je otevřena i civilním uchazečům, kteří zvládnou náročné přijímací řízení. Za svoji existenci si policejní akademie vybudovala velmi solidní pověst, ale současná mediální situace, která kolem školy panuje, jí může poškodit.

Ve středu 4. března 2015 proběhla diskuze k situaci na PA ČR také ve Výboru pro bezpečnost, které se zúčastnil rektor PA ČR Josef Salač a za Ministerstvo vnitra (dále jen „MV ČR“) 1. náměstek Jiří Nováček. Ministr vnitra Milan Chovanec musel jednání výboru předčasně opustit. Pan rektor seznámil přítomné se situací na škole, rozporoval některá tvrzení MV ČR, obhajoval vědecko-výzkumnou činnost PA ČR a také uvedl, že je dobře, když na akademii studují civilní studenti, přestože MV ČR chce jejich počty redukovat. Zástupce MV ČR argumentoval zejména tím, že pouze malý počet civilních studentů po absolvování PA ČR rozšíří řady příslušníků bezpečnostních sborů. U tohoto tvrzení bych se rád pozastavil a položil otázku. Co dělá ministerstvo vnitra a další ministerstva pro to, aby absolventi akademie nastoupili do bezpečnostních sborů? Domnívám se, že velmi málo a toto mé tvrzení mohu podpořit díky osobní znalosti některých civilních absolventů a jejich trnité cesty k bezpečnostním sborům. Personální práce zde poněkud pokulhává, protože místo toho, aby zástupci bezpečnostních sborů aktivně komunikovali se studenty závěrečných ročníků, tak jsou tito absolventi odkázáni sami na sebe, na náborová střediska, která spíše nefungují než fungují. Zde se naskýtá další otázka – zajímá vůbec personalistu typ vzdělání uchazeče nebo mu stačí dostát liteře zákona, že na ono pracovní místo je třeba vysokoškolské vzdělání a je mu srdečně jedno, jestli je to z PA ČR nebo z jiné, tématikou vzdělání zcela odlišné, vysoké školy? A hned si také odpovím. Je mu to jedno. Potom jsme svědky absurdních situací, kdy složení policistů u SKPV je velmi pestré a nalézáme zde zastoupení absolventů fakult teologických, pedagogických či uměleckých, ale příslušníků se vzděláním právním nebo bezpečnostně právním je jako šafránu. Osobně bych raději udělat změnu na policejní akademii v tom smyslu, že místo snižování počtu studentů jich naopak PA ČR „vychová“ více a zlepší se personální práce bezpečnostních sborů. Argumenty typu, že když se ztratí bagr, je dobře že vyšetřující policista má vysokou školu stavební, protože tato problematika je mu bližší, absolutně neobstojí. Po právní stránce, která je ve vyšetřování alfou a omegou, totiž může tápat a získání teoretických znalostí, které má absolvent PA ČR, může trvat i pár let a je otázkou, zda v této době neudělá více škody než užitku.

Jednání ve Výboru pro bezpečnost bylo přerušeno, neboť byl vznesen požadavek na účast  ministr vnitra a rektor PA ČR byl požádán o doplnění některých podkladů. Jednání výbor pak bude pokračovat dne 22. dubna 2015. Situaci je potřeba i nadále sledovat.

Zdeněk Ondráček
předseda Podvýboru pro Policii ČR, obecní policie a SBS 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama