JUDr. Robert Pelikán, Ph.D.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.03.2018 19:02:00

Ctím presumpci neviny

Ctím presumpci neviny

Vyjádření ministra spravedlnosti a prezidentky Soudcovské unie k případu soudce Elischera

 Ministr spravedlnosti Robert Pelikán a prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová se v souvislosti se zadržením soudce Vrchního soudu Ivanem Elischerem shodli, že jeho případ je v rámci justice velmi závažný, zároveň ale ojedinělý. Po prostudování usnesení o zahájení trestního stíhání se ministr spravedlnosti rozhodl dnešním dnem zahájit řízení o dočasném zproštění výkonu funkce soudce.

„Ctím presumpci neviny a zatím jde tedy o pouhá podezření, která jsou ale natolik závažná, že jsem okamžitě zahájil řízení o dočasném zproštění výkonu funkce soudce Ivana Elischera. Vzhledem k závažnosti zjištění potřebujeme udělat v justici opatření, která zjistí rozsah toho problému a také pomohou zabránit jeho opakování,“ řekl dnes ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Ministerstvo spravedlnosti zároveň provede kompletní prověrku rozhodovací činnosti soudce Elischera v posledních letech. Společně se Soudcovskou unií bude Ministerstvo spravedlnosti také pracovat na systémových opatřeních, která pomohou podobnému chování v justici bránit.

„Obvinění, která padla vůči příslušníkovi soudcovského stavu, bereme velmi vážně. Jsou to zatím pouze obvinění, ale jsou natolik vážná, že narušují důvěru společnosti, kterou soudnictví nutně potřebuje. Proto jako Soudcovská unie chceme všechny ujistit, že se zabýváme možnými příčinami podobných selhání a tím, zda jsou v soudní soustavě dobře nastaveny kontrolní mechanismy jako kárná řízení a prevence,“ uvedla prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama