JUDr. Robert Pelikán, Ph.D.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.04.2016 13:43:00

Ministerstvo připravilo návrh na snížení odměny exekutorům

Ministerstvo připravilo návrh na snížení odměny exekutorům

Ministerstvo spravedlnosti připravilo návrh novely vyhlášky, která počítá se snížením exekutorského tarifu upravujícího výši odměny za exekuční činnost soudních exekutorů a náhradu hotových výdajů.

 Úprava půjde ruku v ruce s novelou exekučního řádu, která je součástí plánovaných legislativních změn zlepšujících vztah mezi dlužníky a věřiteli. Ministerstvo spravedlnosti tak plní další bod programového prohlášení vlády, která vyhlásila nesmlouvavý boj proti zneužívání exekucí a zavázala se, že náklady exekuce a odměna exekutora musí odpovídat jeho skutečnému výkonu.

„Navrhovanými úpravami usilujeme o vybudování férovějšího prostředí v oblasti exekucí tak, jak jsme to opakovaně slíbili občanům,“ uvedl ministr Robert Pelikán. „O budoucí, detailní podobě změn samozřejmě vedeme odborný dialog s Exekutorskou komorou,“ doplnil.

Ministerstvo na základě pečlivého zmapování exekučního prostředí dospělo ke dvěma závěrům. V prvé řadě je na základě analýzy zřejmé, že i za současných legislativních podmínek stále existuje prostor pro určité snížení exekutorského tarifu. Druhý závěr pak konstatoval, že při provedení plánovaných koncepčních legislativních změn, kterými je především vyřešení problematiky vícečetných exekucí a zavedení obligatorních záloh prostřednictvím návrhu novely exekučního řádu, se prostor pro úpravu odměn exekutorům podstatně rozšíří, a to zhruba o dvoutřetinové snížení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama