JUDr. Stanislav Grospič

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.09.2010 10:32:41

Grospič: V zájmu koho probíhají masivní škrty?

Grospič: V zájmu koho probíhají masivní škrty?

Nezaměstnaných je nyní více než na území Československa za velké hospodářské krize třicátých let 20. století.

Počet osob v produktivním věku (16 až 64 let) je o 600 tisíc více než v ČSR v roce 1989. Nyní jsou v ČR čtyři miliony 880 tisíc výdělečně činných osob a 685 tisíc skutečně nezaměstnaných. Vládou plánovaná nižší spotřeba obyvatelstva v roce 2011 způsobí snížení HDP a prohloubení hospodářské krize. Bohatí chtějí nadále bohatnout a podle jejich představ mají chudí ještě více chudnout. Jde ale o to, jestli se s tím chudí smíří. Reálnost ekonomických a sociálních práv zaměstnanců musí být vybojována. Nelze připustit, aby vláda pravicových stran uskutečňovala své protilidové cíle.

Nečasova vláda 11. srpna, ihned poté, co dostala důvěru Poslanecké sněmovny, odmítla zrušení anonymních listinných akcií. Projevila vůli tento důležitý nástroj korupce zachovat. Sliby ministra Johna (VV) o boji proti korupci, a rovněž tak i sliby TOP 09, se začaly hned den po vyslovení důvěry vládě rozplývat jako dým z cigarety. To by si měli voliči dobře uvědomit.

Jde totiž o obrovský objem anonymního kapitálu. Akciových společností je v ČR 23 599 a z toho 12 441 akciových společností má anonymní kapitál, 366 akciových společností má oba druhy akcií. Jen u 9693 akciových společností, tedy u 41 procent z jejich celkového počtu, jsou majitelé akcií známí a společnost vede jejich seznam (jde o tzv. akcie na jméno). U anonymního kapitálu není vlastník akcií veřejně dohledatelný, nelze zjistit, kdo momentálně drží akcie fyzicky, kdo tedy dostane dividendy. Takový vlastník není nikde evidován.

Vít Bárta (VV) srší hyperaktivitou. Ono také mít na starosti dvě ministerstva – dopravy a vnitra, a fakticky ještě dvě další - není nic jednoduchého. A tak Bárta škrtá, nechává škrtat a potom bere zpět, sesazuje ředitele a hlavně slibuje a omlouvá se občanům. Zřejmě jej v tom někdo profesionálně školí a radí mu. Škrty veřejných zakázek v dopravě a následně pak ve stavebnictví prohlubující se krizi ještě více umocní. V zájmu koho?

Ministr vnitra a místopředseda vlády John je poslední dobou dost potichu. Skutečný vládce Věcí veřejných zřejmě nestačí dávat dost příkazů, co má dělat? Razantní start do protikorupčního boje se tak nekoná. V ČR chybí asi tisíc kriminalistů a dvě stě specializovaných vyšetřovatelů na organizovaný zločin a hospodářskou kriminalitu. Seškrtat 8,3 mld. Kč, z toho 3,8 mld. na platech, z toho se ministr vnitra John jen tak nevymluví. Policisté, hasiči a úředníci se rozhodli protestovat 21. září v Praze. Pokud by se Radku Johnovi podařilo uskutečnit své škrtací nápady na Policii ČR, bude méně policistů v ulicích a sníží se výrazně bezpečnost občanů. Každý den se ukazuje, že korupce a kapitalismus k sobě těsně patří…

Ludvík XIV., francouzský král Slunce, prohlašoval na začátku 18. století, že »stát jsem já«. Ministři Nečasovy vlády si myslí, že se stačí chovat podle hesla »stát – to je nás patnáct«. Pánové si však spletli století. Stát – to rozhodně nejsou jen oni.

Stanislav Grospič, místopředseda ÚV KSČM, poslanec PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama