JUDr. Stanislav Grospič

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.08.2010 18:18:34

Koncepce reformy justice by neodstranila dlouhodobé problémy

Koncepce reformy justice by neodstranila dlouhodobé problémy

Stanovisko místopředsedy ÚV KSČM k nově představené koncepci reformy české justice

Koncepce reformy justice představená ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem v pátek 27. srpna 2010 na tiskové konferenci, není z pohledu KSČM systémovou a věcnou koncepcí, která by odstranila dlouhodobé problémy, kterými prochází česká justice a posílila stabilitu práva, jeho vymahatelnost a především důvěru občanů v právo a v soudní rozhodnutí.

Je potřeba především řešit otázku zjednodušení soudní soustavy ze čtyřstupňové na třístupňovou a stejným způsobem upravit i strukturu zastupitelství, posílit úlohu a postavení Nejvyššího soudu a to nejen při sjednocování judikatury.

Podstatné jsou otázky jistoty, rychlosti a předvídatelnosti soudních rozhodnutí. Občan nemůže být odkazován při vymahatelnosti svých práv na nestátní, neveřejné soukromé instituce, např. exekutorskou komoru. Odmítáme další posílení pravomocí soukromých exekutorů. Naopak by se měl posílit vliv soudu na výkon exekucí.

Za nepřijatelné považujeme zvyšování soudních poplatků a za nekoncepční považujeme zavedení kaucí v novele zákona o insolventnosti. Systémovou změnou není ani úvaha o zrušení přísedících u prvoinstančních soudů.

Právo a vymahatelnost práva nemůže být posilovaná zaváděním majetkových cenzur.

KSČM je připravena věcně diskutovat o problémech justice, ale odmítá, aby bylo jednostranně posilováno postavení bohatých lidí, těch,  kteří si na základě faktického majetkového cenzu již dnes mohou zaplatit rozdílné postavení při jednání před soudy.

Základním požadavkem KSČM je obnovení všeobecného dohledu nad zákonností a skutečná, ne formální, rovnost před soudy.

Stanislav Grospič, místopředseda ÚV KSČM a poslanec PČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama