JUDr. Stanislav Grospič

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.07.2010 9:02:25

Není v zájmu ČR přistupovat na vyrovnání s církvemi

Není v zájmu ČR přistupovat na vyrovnání s církvemi

Stanovisko Stanislava Grospiče, místopředsedy ÚV KSČM a poslance PČR, k rozhodnutí Ústavního soudu k nakládání s majetkem blokovaným církevními restitucemi.

Ústavní soud České republiky ve čtvrtek nezrušil část zákona o půdě a konstatoval, že dlouhodobá nečinnost zákonodárců při řešení vztahu státu a církví je protiústavní. Fakticky tak Ústavní soud svým rozhodnutím prodloužil další blokaci majetku obcí, který je vázán na dosud nevyřešené církevní restituce. Tento krok byl odůvodněn soudkyní Ústavního soudu Ivanou Janů tak, že zrušení příslušného ustanovení paragrafu zákona o půdě by umožnilo převod historického majetku církví třetím osobám, a tím by bylo ohroženo nebo znemožněno majetkové narovnání státu a církve. Byl by tak prý zúžen prostor i pro zákonodárce, kteří formu církevních restitucí mají schválit tím, že by stát nemohl vracet pozemky a zvýšily by se nároky na státní rozpočet.

Ústavní soud svým nálezem opět potvrdil, že není nezávislým ústavním orgánem, který podle Ústavy České republiky má dbát na soulad právního řádu České republiky s ústavním pořádkem. Ukázal, že stále více rozhoduje politicky o věcných záležitostech v zájmu určitých mocenských skupin. Parlament České republiky dal v minulých obdobích několikrát zřetelně najevo, že se nekloní k formám tzv. narovnání vztahu mezi státem a církvemi diktovanými jednostrannými mocenskými a ekonomickými zájmy Vatikánu. Skutečný stav v České republice je takový, že majetek, který je blokován pro církevní restituce ve skutečnosti dnes ekonomicky ovládají třetí osoby, které spoléhají na jeho následný převod od církve ve svůj prospěch. Pokud by tento majetek byl odblokován ve prospěch obcí, jejich ekonomické zájmy by byly vážně ohroženy. Z tohoto pohledu je nález Ústavního soudu rozhodnutím politickým jdoucím proti zájmu obcí a zohledňujícím úzké majetkové skupiny lobující za církevní restituce.

Komunistická strana Čech a Moravy je přesvědčena, že není třeba otevírat otázku církevních restitucí a není v zájmu občanů České republiky ani našeho státu přistupovat na vyrovnání s církvemi navrhované Vatikánem a katolickou církví, které počítá s vrácením jedné třetiny pozemků církvi a splácením zbylého majetku v hodnotě 81 miliard Kč s úroky v konečné výši 260 miliard Kč.

Stanislav Grospič, místopředseda ÚV KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama