JUDr. Stanislav Grospič

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.09.2010 13:49:51

Předseda vlády zaútočil na sociální smír

Předseda vlády zaútočil na sociální smír

Premiér označil představy svého ministra práce a sociálních věcí za „velmi málo ambiciózní“.

Předseda vlády České republiky Petr Nečas (ODS) označil představy svého ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) na úpravu současného platného Zákoníku práce za „velmi málo ambiciózní“. 

Doporučil mu převzít jeho původní návrh novelizace Zákoníku práce z roku 2009.

Z pohledu zaměstnanců není podstatné, kdo za současnou pravicovou vládu představí oficiální novelu Zákoníku práce. Je však pozoruhodné, jak ješitně se vládní pravicové strany TOP 09 a ODS předhánějí v útocích na současný platný Zákoník práce. Podstatné však je, že česká pravice a její vláda chce výrazně snížit současnou míru ochrany zaměstnanců a omezit postavení a vliv odborů v pracovně právních vztazích v zájmu zahraničních i domácích velkokapitalistů. S tím zaměstnanci, odborové organizace ani levicové politické strany nemohou souhlasit.

Pravice chce prosadit např. možnost výpovědi ze zaměstnání bez udání důvodů ze strany zaměstnavatele a zkrátit výpovědní dobu na jeden měsíc, zavést povinnost zaměstnance vyplatit se z pracovního poměru, když jej bude chtít ukončit, prodloužení zkušební doby až na šest měsíců, umožnění časově neomezeného řetězení pracovních poměrů na dobu určitou a odstupné při ukončení pracovního poměru vázat na počet odpracovaných let.

Všechna tato opatření ve svých důsledcích budou znamenat ekonomické, a tím sociální znejistění zaměstnanců. Povedou k snížení jistoty jak zaměstnání, tak stability výdělků. Zaměstnanci budou vystaveni mnohem více zesílenému tlaku svých zaměstnavatelů než nyní. Pravice tak plní své zadání snížit cenu pracovní síly, a zvýšit tak soukromokapitalistický zisk.

Komunistická strana Čech a Moravy považuje nový Zákoník práce z roku 2006 za výsledek polistopadového střetu levice s pravicí o podobu pracovního práva. Zaměstnancům, odborům a KSČM a ostatním středovým a levicovým stranám se v něm podařilo odrazit pokus o výrazné okleštění zaměstnaneckých a odborových práv a stabilizovat pracovní právo. Pravice, zejména ODS, ale i staronoví politici z TOP 09, se s tím nesmířili. Výsledky květnových voleb 2010 otevřely pravici cestu k realizaci jejích představ. Jaromír Drábek opatrně dílčími kroky a Petr Nečas okamžitě tak chtějí dosáhnout svého cíle. Je to však právě pravice a předseda vlády Petr Nečas, kdo místo sociálního dialogu zaútočil na sociální smír svými otrokářskými představami úpravy pracovního práva.

KSČM je plně solidární se zaměstnanci a odborovými svazy. Nevidíme žádné ekonomické ani politické důvody k novelizaci současného Zákoníku práce. Nečasovy i Drábkovy úpravy pracovního práva povedou k dalšímu snížení nejen ekonomických a sociálních jistot, ale i míry demokracie v České republice. KSČM proto požaduje zachování současného Zákoníku práce.

Stanislav Grospič, místopředseda ÚV KSČM a poslanec PČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama