JUDr. Stanislav Grospič

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.09.2010 14:30:55

Premiér chce více rozevřít nůžky mezi chudobou a bohatstvím

Premiér chce více rozevřít nůžky mezi chudobou a bohatstvím

Stanovisko Stanislava Grospiče, místopředsedy ÚV KSČM a poslanece PČR, k návrhu předsedy Petra Nečase výrazně omezit podporu v nezaměstnanosti.

V době, kdy je v České republice 501 tisíc oficiálně registrovaných nezaměstnaných, kdy 186 tisíc osob nemá práci a neprochází žádnou evidencí nezaměstnanosti, a v době, kdy 360 tisíc osob převážně z ekonomických důvodů volí odchod do starobního trvale kráceného důchodu, protože tyto osoby mají problémy s udržením či nalezením pracovního místa, přichází ODS s dalším asociálním návrhem. Místo, aby se vláda České republiky zaměřila na podporu ekonomického růstu a tvorby dlouhodobých pracovních příležitostí, tak její předseda Petr Nečas, který je zároveň předsedou vládní ODS, přichází s návrhem výrazně omezit podporu v nezaměstnanosti. Chce prosadit změnu zákona o zaměstnanosti, podle které by nejpozději do jednoho měsíce od registrace na úřadě práce dostal nezaměstnaný nabídku práce na osm hodin denně, popř. i v podobě rekvalifikace, dalšího vzdělávání anebo veřejných prací. Kdo by takovou nabídku odmítl, byl by podle předsedy vlády vyřazen z evidence nezaměstnaných. V této souvislosti je třeba připomenout, že to byl právě Petr Nečas, který už v bývalé Topolánkově vládě stál za výrazným zkrácením výše a doby podpory v nezaměstnanosti.

Předseda vlády své argumenty opírá o úvahu, že řada lidí je podle něj v evidenci pouze proto, aby měla přístup k sociálním dávkám a současně mohla pracovat načerno. Dále se dle šetření ČSÚ domnívá, že 120 až 150 tisíc osob je rozdíl mezi těmi, kdo chtějí skutečně pracovat, a těmi, kdo jsou registrováni. Petr Nečas by však měl vědět, že například v červenci na jedno volné pracovní místo připadalo 15,1 nezaměstnaných uchazečů. Vláda navíc chystá rozsáhlé propouštění ve veřejném sektoru, které může nezaměstnanost ještě zvýšit. Drtivá většina lidí bez práce chce pracovat, o práci nepřišla vlastní vinou a nejsou povaleči, jak si předseda vlády myslí. Kdyby se bývalá koaliční pravicová vláda M. Topolánka tvořená ODS, KDU-ČSL a Stranou zelených, vláda, v níž seděl jak Petr Nečas, tak mnozí jeho nynější kolegové z „nové“ TOP 09 či Věcí veřejných, snažila čelit hospodářské krizi a podporovat zachování pracovních míst, nikoliv snižovat podporu v nezaměstnanosti a škrtat sociálně potřebné dávky, tak dnes nemusela být stále více než půlmiliónová nezaměstnanost. Nečasův návrh je nejen nereálný, ale navíc má vytvořit zdání, že každý nezaměstnaný po měsíci může dostat pracovní místo. Vzdělávání, rekvalifikace i veřejně prospěšné práce je možné realizovat již dnes podle současné právní úpravy. Nabízí se otázka, zdali tak premiér nechystá místo pracovních míst spíše státní podporu soukromým firmám, které by tyto aktivity zabezpečovaly.

Komunistická strana Čech a Moravy jednoznačně odmítá další snižování podpory v nezaměstnanosti a zbývajících sociálních jistot. Je zcela asociální, když tato vláda chce svými opatřeními na straně jedné fakticky přispět ke zvýšení počtu lidí bez práce, a na straně druhé chce dokonce i na účet nezaměstnaných snižovat státní dluh a zachovat zisky bank. Slova „budeme prosazovat, aby se více rozevřely nůžky mezi existenčním a životním minimem“, vyslovená Petrem Nečasem, tak ve skutečnosti znamenají další rozevření nůžek mezi chudobou a bohatstvím. Jsou dalším útokem na sociální smír. Bude záležet na levici, odborech a pracujících, na jejich solidaritě, zda si nechají pravicí diktovat podmínky pro svůj život, do nichž patří i podpora při ztrátě zaměstnaní. KSČM takový přístup k nezaměstnaným tvrdě odmítá.

Stanislav Grospič, místopředseda ÚV KSČM, poslanec PČR Zdroj: Tisková mluvčí KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama