JUDr. Stanislav Grospič

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.03.2010 17:06:00

Stanovisko k výroku rakouského prezidenta Heinze Fischera

Stanovisko k výroku rakouského prezidenta Heinze Fischera

Pro KSČM je zcela zásadní zachování platnosti Benešových dekretů.

Rakouský prezident Heinz Fischer ve čtvrtek 4. března 2010 v pozdravném poselství Sudetoněmeckému krajskému sdružení v Rakousku (landsmanšaftu) uvedl, že: „U Benešových dekretů se svého času jednalo nepochybně o těžké bezpráví“. Sdělovací prostředky a řada politiků se domnívají, že šlo pouze o jeho osobní projev předvolební aktivity v souvislosti s dubnovými prezidentskými volbami v Rakousku

Komunistická strana Čech a Moravy však tento výrok vnímá jako výrazné vměšování  do vnitřních záležitostí České republiky, zpochybňující právní řád České republiky, jehož platnou součástí jsou dekrety podepsané prezidentem Eduardem Benešem v letech 1940 až 1945, ratifikované zpětně v roce 1946 Národním shromážděním.

Výrok rakouského prezidenta ukazuje na stále reálně exitující a dlouhodobě hrozící snahy o zpochybnění poválečného uspořádání. Podporuje přímo tzv. politické a majetkové požadavky Sudetoněmeckého landsmanšaftu, směřující k revizi poválečného uspořádání. Je nesmírně závažné, jsou-li tyto snahy podporovány výroky oficiálních představitelů členských států Evropské unie. KSČM proto vnímá výrok rakouského prezidenta jako nebezpečný a arogantní. Je zvlášť nebezpečný i v souvislosti se schválenou Lisabonskou smlouvou.

KSČM poukazovala na nebezpečí, že právě Sudetoněmecká krajanská sdružení v Německu a Rakousku se budou snažit využít Lisabonské smlouvy k dosažní svých požadavků. I z těchto důvodů KSČM, na rozdíl od sociální demokracie, odmítala Lisabonskou smlouvu, která výrazně omezuje státní suverenitu České republiky, a požadovala vypsání celostátního referenda o jejím přijetí. Proto KSČM následně podporovala alespoň dodatečné vyjednání výjimky z této smlouvy, podobné výjimce, jakou mají Polsko a Velká Británie.

Pro KSČM je zcela zásadní zachování platnosti Benešových dekretů v českém právním řádu a ochrana suverenity České republiky.

Stanislav Grospič, místopředseda ÚV KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama