JUDr. Stanislav Grospič

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.03.2010 9:53:00

Zvýšení soudních poplatků sníží možnost domoci se práva!

Zvýšení soudních poplatků sníží možnost domoci se práva!

Stanovisko Stanislava Grospiče, stínového ministra KSČM pro resort spravedlnosti a místopředsedy Ústavně právního výboru PS PČR, k návrhu na zvýšení sazeb soudních poplatků.

Ministerstvo spravedlnosti předložilo vládě České republiky návrh na zvýšení soudních poplatků, především v oblasti občanskoprávních sporů. Podle vyjádření současné ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové, nominované do vlády ODS, jde nikoliv o zdražení soudních poplatků, ale o jejich valorizaci s tím, že naposledy byla jejich výše upravena s platností od roku 2001. Soudní poplatky by se měly zvýšit v některých případech až trojnásobně, např. při rozvodu manželství, při řízení o nemovitost nebo při řízení ve sporech o výživné. Paní ministryně se domnívá, že zvýšení soudních poplatků v občanskoprávních věcech neznemožní nemajetným lidem možnost domoci se práva, neboť ten, »kdo nebude objektivně schopen dosáhnout na soudní spor a soudní poplatek zaplatit, bude moci jako dneska požádat o osvobození ze svých vlastních špatných finančních poměrů«. Vyšší platby mají podle ministryně spravedlnosti Daniely Kolářové motivovat lidi k tomu, aby své spory řešili mimosoudně.

K základním demokratickým principům ve společnosti patří jistota pro občany domoci se svých práv soudní cestou, rychlost soudního jednání a předvídatelnost soudních rozhodnutí v souladu s právním řádem. Tyto základní požadavky však stále v České republice nejsou zcela samozřejmostí. Právo obrátit se na soud a domáhat se ochrany svých práv prostřednictví soudu za finančně přijatelných podmínek pro většinu společnosti by mělo být rovněž samozřejmostí. Pro Komunistickou stranu Čech a Moravy je zcela nepřijatelné regulovat počet soudních sporů neúměrným zvýšením soudních poplatků. Bude tak pokračovat nebezpečný trend, který nastoupila již bývalá koaliční vláda ODS, rozdělovat působení práva, dostupnost vymahatelnosti práva a ochrany právních jistot občanů podle majetkového cenzu. ODS faktický majetkový cenzus prosadila již v novém trestním zákoně. V České republice je téměř 800 tisíc osob na hranici chudoby a dva miliony osob se pohybují těsně nad touto hranicí, je zde dále téměř 740 tisíc nezaměstnaných osob. Pro všechny tyto osoby se reálně sníží možnost domáhat se svých práv prostřednictvím soudu, např. třeba vůči svým zaměstnavatelům na nevyplacenou mzdu či plat, nebo ve sporech o výživné. Pro KSČM je z tohoto pohledu nepřijatelné, aby fakticky byla zaručena právní ochrana v občanskoprávních věcech pouze lidem s vysokými příjmy. Není možné řešit dlouhodobé podfinancování resortu spravedlnosti a soudnictví, špatné a předražené budování velkých justičních paláců, zvyšováním soudních poplatků.

Jestliže českou společnost trápí vysoká míra kriminality, korupce, včetně korupce politické a zejména lichva, znamenalo by zvýšení soudních poplatků ještě větší nedostupnost práva. Je výsměchem ochraně právních jistot občanů snižovat jim zvyšováním soudních poplatků reálnou možnost obracet se na soudy a odkazovat je při řešení občanskoprávních sporů na mimosoudní řešení svých sporů. KSČM takovou cestu přístupu k právu a právní ochraně odmítá a vítá proto zamítnutí tohoto návrhu vládou České republiky.

Stanislav Grospič, stínový ministr KSČM pro resort spravedlnosti
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama