JUDr. Stanislav Polčák

  • STAN
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.11.2018 22:41:00

Češi chtějí potraviny, které mohou konzumovat beze strachu z chemie

Češi chtějí potraviny, které mohou konzumovat beze strachu z chemie

Komentář na facebookovém profilu k rozhodnutí omezení používání glyfosátu v zemědělství.

Zatímco ještě v září jsme si mohli přečíst, že „Česko jde do boje s herbicidy“, ministerstvo zemědělství se nyní rozhodlo pro cestu kompromisu. Namísto plošného zákazu používání všech přípravků s účinnou látkou glyfosát, chce ministerstvo omezit jeho užití u plodin zpracovávaných pro potravinářské účely pouze v období před sklizní.

Chápu toto rozhodnutí. Glyfosát mohou evropští zemědělci i z rozhodnutí Evropského parlamentu používat až do roku 2022 a my musíme pro české zemědělce udržet rovné podmínky, aby v zahraniční konkurenci obstáli.

Zároveň je ale třeba hledat nová řešení, abychom se po roce 2022 opět neuchýlili k polovičatým rozhodnutím. Řada malých českých farmářů nám ukazuje, že na polích lze hospodařit, aniž by je kropili hektolitry chemie, a dělali tak kompromisy ohledně možných vlivů použitých látek na zdraví spotřebitelů.

Pevně věřím, že sami zemědělci vycítí, že čeští zákazníci chtějí nakupovat takové potraviny, které mohou konzumovat bez strachu z chemie, a jsou si za to ochotni i připlatit. Těm, kteří toto pochopí, patří budoucnost a naštěstí jich je stále víc a víc. Osobně dělám vše, co je v mých silách, abych takové zemědělce podpořil.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama