JUDr. Stanislav Polčák

  • STAN
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.02.2015 20:28:00

Evropský parlament dal zelenou lepší informovanosti spotřebitelů

Evropský parlament dal zelenou lepší informovanosti spotřebitelů

Evropský parlament dnes vyzval Komisi k předložení návrhu, který výrazně posílí práva spotřebitelů na informace o původu potravin a jejich složek.

Před hlasováním přitom proti sobě stál návrh rezoluce na povinné označování země původu masa u zpracovaných potravin schválený výborem ENVI a pozměňovací návrhy poslankyně Renate Sommer (EPP) postavené na principu dobrovolného označování. 

„Zavedení povinného označování země původu masa u zpracovaných potravin je dobrým krokem, naopak zachování principu dobrovolnosti správným řešením rozhodně není, informace o původu jednotlivých složek potravin totiž dobrovolně uvádí pouze zanedbatelná část výrobců a zpracovatelů. Důvěra spotřebitelů v potraviny je tak v současnosti na velmi nízké úrovni. Povinné uvádění informací o jejich původu by ji mohlo zvýšit,“ říká europoslanec Stanislav Polčák (STAN).

Z provedených průzkumů Evropské organizace na ochranu spotřebitelů vyplývá, že 70% obyvatel EU považuje za velmi důležitou informaci o zemi původu potravin, a dokonce 90% informaci o zemi původu masa. Přijetí legislativy požadované Výborem pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) podporují evropské i české organizace na ochranu spotřebitelů, s nimiž poslanec Polčák svůj postoj konzultoval.

Pozoruhodné přitom je, že návrh nezískal podporu všech českých poslanců sdružených v EPP. „Je to pikantní – už proto, že ministr zemědělství Marian Jurečka, kterého si jinak vážím, často vyzývá spotřebitele, aby nakupovali české výrobky, a pak ani on sám a bohužel ani jeho straničtí kolegové nechtějí spotřebitelům dát šanci, aby se dozvěděli, odkud je výrobek, který chtějí ‚spapat‘. Vůbec, ale vůbec tomu nerozumím,“ říká Polčák.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama