JUDr. Stanislav Polčák

  • STAN
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.12.2019 15:58:03

Klimatická nouze

Klimatická nouze

Volání o pomoc či signály SOS by se určitě neměly zneužívat. Na konci listopadu Evropský parlament vyhlásil stav klimatické nouze v Evropské unii.

Hlasoval jsem PRO. Proč? Začnu jednoduchým reálným příběhem mé sousedky. Před třemi lety ji vyschla 8 m hluboká studna. Po dvou letech úporných veder se prostě ztratila voda v této nepříliš hluboké studni. My máme vrty výrazně více hluboké a vodu naštěstí máme. Sousedka k nám pravidelně chodí pro vodu. Už třetím rokem. Naše malá obec není napojena na veřejné vodovody. Stejně jako stovky jiných obcí a jejich místních částí v naší zemi. I mým dalším sousedům předloni výrazně kolísal stav vody ve studni. Museli ji za poměrně drahou investici nechat prohloubit. Má sousedka však v důchodovém věku na prohloubení studny peníze nemá. A tak k nám chodí už několik let pro vodu.

Někteří se vyhlášení stavu klimatické nouze v Evropě smějí. Mé sousedce ani mně to směšné nepřipadá. Škody na krajině, které jsme napáchali za desítky let od doby, kdy jsme rozorali meze, scelily lány, vyvlastnily původní vlastníky, které jsme povětšinou zavřeli či odstěhovali pryč, jsou v kombinaci s extrémním nárůstem emisí z fosilních paliv v atmosféře enormní. Krajina přestává plnit své funkce, půda vysychá a nestejnorodý přísun srážek obrovské monokulturní lány povětšinou s řepkou či kukuřicí nedokážou zadržet a doplnit tak hladinu spodních vod. I proto moje sousedka už nemá ve studni vodu, i proto ji musí naše společnost a evropské fondy pomoci. Tedy pokud zase evropskou podporu neutratíme na blbosti či ještě hůře nerozkrademe jako v řadě případů.

Klimatická nouze nemá podporovat určitý typ hysterie, ale ukázat nám hodinky, na kterých všechny její ručičky ukazují téměř dvanáct. I proto jsem hlasoval PRO, i když ne se vším v rámci tzv. New Green Deal souhlasím. Nechci totiž, aby mne či mou generaci jednou naši potomci prokleli. Protože i já se ptám, co dělala generace přede mnou. Někteří vydávali přihlouplé pseudostatě o „modré nikoli zelené planetě“ a popírali vliv člověka na klimatické změny. Ztratili přitom drahocenný čas a plýtvali i časem naším. Přemýšlím o generaci mých dětí. Zda nás jednou neproklejí. Měli bychom jim naši planetu Zemi předat v obyvatelném stavu. Žádnou jinou takovou planetu totiž nemáme… I proto jsem hlasoval PRO.

Stanislav Polčák

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama