JUDr. Stanislav Polčák

  • STAN
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.05.2021 16:57:00

Kroky české vlády na mezinárodní úrovni v kauze Vrbětice jsou naprostým selháním

Kroky české vlády na mezinárodní úrovni v kauze Vrbětice jsou naprostým selháním

Hnutí Starostové a nezávislí v čele s europoslancem Stanislavem Polčákem upozornili na tiskové konferenci na nedostatečné kroky české vlády.

 Vláda si měla u členských státu v rámci Evropské unie a NATO říct o koordinované vyhoštění ruských diplomatů v reakci na výbuch v muničním skladu ve Vrběticích.

Podle Polčáka se jedná o selhání schopností české vlády i ze strany samotného premiéra Andreje Babiše vyjednat si diplomatickou podporu. Výroky představitelů české vlády tak výrazně zkomplikovaly jednotný postoj České republiky na mezinárodním poli. Zároveň upozornil, že případem nepřiměřeného jednání ruské vlády, se budou poslanci evropského parlamentu zabývat na červnové schůzi.

„Českou vládu v kauze Vrbětice provází jedno selhání za druhým. Jedním z nich je právě nezískání diplomatické podpory ze strany spojenců k dalšímu koordinovanému vyhoštění diplomatů. Považujeme celou tuto událost za selhání vlády i pana premiéra, kteří nesehnali diplomatickou podporu, a proto k dalšímu vyhoštění již nedojde. Vláda si však za to může sama, neodvedla dobrou službu občanům. Pokud hovoří ministryně spravedlnosti o několika verzích, nepochybně to naše evropské partnery mate. Připomenout ale musíme i projev ministra obrany Metnara, který ocenil projev prezidenta republiky, o kterém už má asi většina občanů vlastní úsudek, jaké zájmy hájí,” vysvětlil postoj europoslanec za hnutí STAN Stanislav Polčák a dodal, že právě tyto okolnosti vedly k promarněné šanci zajistit mezinárodní podporu tak, jak činila britská vláda v případu Salisbury.

V souvislosti s aktuálním děním kolem zatčení novináře a kritika běloruského režimu Ramana Prataseviče vyzval Stanislav Polčák poslance Poslanecké sněmovny k přijetí usnesení, které na plénu navrhli poslanci STAN a Pirátů. Zároveň dodal, aby ve svých krocích byla česká vláda aktivní a reakce Evropské unie maximálně razantní.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama