JUDr. Stanislav Polčák

  • STAN
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.04.2020 21:08:00

Maďarsko nejde demokratickou cestou

Maďarsko nejde demokratickou cestou

Vládní opatření v boji proti novému typu koronaviru, která v Maďarsku prosadila strana FIDESZ, popírají hodnoty Evropské lidové strany (EPP), jíž je FIDESZ členem.

V dopise představitelům EPP, která má největší poslaneckou frakci v Evropském parlamentu, to píší předseda STAN Vít Rakušan a europoslanec Stanislav Polčák (STAN).
Maďarsko nejde demokratickou cestou, opatření proti koronaviru nejsou akceptovatelná

„Pokládáme řadu jejích opatření, zejména zmocňovací zákon, svěřující vládě prakticky veškerou moc bez dohledu Parlamentu, za zcela neakceptovatelné. Tyto kroky strany FIDESZ podle našeho názoru popírají hodnoty EPP, na kterých je tato celoevropská strana založena již skoro 70 let právě jako poučení z hrůz druhé světové války a postupnému odstavení parlamentní demokracie hned v několik státech Evropy,“ stojí v dopise Donaldu Tuskovi a Manfredu Weberovi.

Maďarsko v boji proti koronaviru spustilo velmi tvrdá opatření, tamní parlament schválil zákon posilující pravomoci vlády Viktora Orbána. Ta může řídit zemi pomocí dekretů bez nutnosti souhlasu poslanců a to po neomezeně dlouhou dobu.

Hnutí Starostové a nezávislí jakožto konzervativně-liberální uskupení na české politické scéně usiluje o to stát se členskou stranou EPP, asociační proces chtělo spustit letos.

„Naše hnutí je přesvědčeno, že členský status strany FIDESZ v EPP brání našemu hnutí takový asociační proces ve vztahu k EPP započít a vznést příslušnou žádost. Strana FIDESZ podle našeho názoru překonala myslitelné hranice o demokratickém státě, který je státem vlády práva, a porušuje hodnotové směřování velkého množství Evropanů, kteří podporují EPP,“ uvedli Rakušan s Polčákem.

Pokud by strana FIDESZ přestala být členskou stranou EPP, pak je hnutí STAN připraveno okamžitě požádat o udělení statutu asociované strany EPP.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama