JUDr. Stanislav Polčák

  • STAN
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.10.2017 17:17:00

Starostové čelí masovému odlivu radních a místostarostů

Starostové čelí masovému odlivu radních a místostarostů

Novela zákona o střetu zájmů vede v těchto dnech k rezignacím radních, místostarostů a uvolněných členů obecních zastupitelstev, kteří za své funkce berou symbolické odměny.

 Novela zákona je nutí odhalit své příjmy a majetek včetně společného jmění manželů. Starostové nyní vyzývají k urychlené změně.

Sdružení místních samospráv České republiky v minulých dnech provedlo rozsáhlé šetření mezi zhruba 600 starosty. 95 procent starostů považuje za hrozbu zveřejňovat kompletní rodinné majetkové poměry k volnému zveřejnění na internetu. Místopředseda SMS ČR Jan Sedláček k tomu dodává, „Registrujeme již stovky případů odchodů členů obecních zastupitelstev, zejména místostarostů a radních, kteří pobírají symbolické odměny a jsou nuceni zveřejnit kompletní příjmy i majetky.“

Existuje řada obcí, které si prozatím neuvědomují důsledky. SMS ČR bude iniciovat urychlenou změnu zákona, která bude mít tři základní parametry. „Přiznání se nebude podávat veřejně. Každý kdo jej bude chtít vidět, musí požádat správce přiznání a důvod s tím, že poté se tento formulář dané osobě zveřejní a informuje se ten, jehož přiznání bylo zveřejněno o tom, kdo se na něj tázal,“ sdělil předseda SMS ČR Stanislav Polčák.

Novela zákona o střetu zájmů byla přijata v únoru letošního roku. Majetková přiznání mají starostové, místostarostové, radní a uvolnění zastupitelé odevzdat již ke konci letošního listopadu. Přiznání o příjmech pak mají podat v červnu příštího roku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama