JUDr. Vít Bárta

  • VV
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.01.2014 18:50:26

Sedmnáct „statečných“ v čele s Bohuslavem Sobotkou

Sedmnáct „statečných“ v čele s Bohuslavem Sobotkou

Už známe jména pravděpodobných ministrů Sobotkovy vlády. Tedy pokud si prezident nepostaví hlavu a nebude jmenování blokovat, aby kamarádovi Jiřímu Rusnokovi zajistil ve funkci premiéra další klidné měsíce, plné rozdělování státních zakázek.

Ze sedmnácti lidí jsou pouhé dvě ženy, navíc nominované hnutím ANO. Sociální demokracie, která si hraje na moderní levicovou partaj západního střihu, ve svých řadách zjevně nemá dostatek kvalitních kandidátek. Některá jména vzbuzují oprávněné pochybnosti.

Uvidíme, jak si zemědělci poradí v čele svého resortu s dvaatřicetiletým lidovcem Marianem Jurečkou. Předseda Agrární komory už si povzdechl, že budoucí ministr není odborník a už vůbec ne zkušený. Jurečka alespoň pracoval na statku a studoval zemědělskou školu. Můžeme se spíš ptát, jak se bývalý diplomat, umělecký ředitel divadla a především herec Martin Stropnický vyrovná s postem ministra obrany. Škoda, že nehrál alespoň v normalizačním seriálu Chlapci a chlapi. To by mu jistě poskytlo potřebnou průpravu.

Ministrem zemědělství za ANO se má stát Richard Brabec. Má za sebou kariéru v Unipetrolu, Spolaně Neratovice a Lovochemii, tedy v podnicích, které si s ohleduplností k přírodě zrovna moc starostí nedělají. Ale navíc doteď působí v představenstvu Svazu chemického průmyslu. Nezavání tady něco? Může se celoživotní chemo-lobbista jen tak ze dne na den přerodit v odpovědného ochránce životního prostředí? A co Jiří Dientsbier, údajně „pan čistý“ uvnitř sociální demokracie? 

Pominu, že Miloš Zeman se asi bude hodně cukat, než jmenuje svého kritika a soupeře v prezidentské volbě do navrhované funkce šéfa legislativní rady vlády. Člověk na takovém místě by měl mít právnické vzdělání. To ještě Dientsbier splňuje. Zároveň by ale asi neměl čelit několika trestním oznámením za porušování povinnosti při správě cizího majetku, poškozování věřitele a zvýhodňování věřitele kvůli podivné kauze konkurzu fotbalového klubu Bohemians 1905. Kauza dodnes není uzavřená a z úst budoucího pana ministra nezaznělo uspokojivé vysvětlení, jak v ní coby člen dozorčí rady figuroval. Otazníky visí i nad řadou dalších ministrů. Zatím ani nevíme, co čekat od hlavy státu, pro kterou jsou ústavní zvyklosti „idiotské“. Bohuslav Sobotka zdaleka nemá vyhráno.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama