JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.12.2020 22:17:06

Špióni, kam se podíváš

 Špióni, kam se podíváš

Poslední týdny a měsíce u nás zuří málem studená válka, protože jedním z nejčastěji používaných slov ve veřejném prostoru je „špión“.

Jen kdysi byla řeč o špiónech ze Západu a teď se pro změnu mluví o špiónech z Východu.

Nemám potřebu rozebírat všechny jemné detaily sporu mezi prezidentem Zemanem a šéfem BIS Koudelkou, ani připomínat před několika měsíci „odhaleného“ agenta, který prý přijel ublížit některým našim okrajovým (bezvýznamným a na okraji Prahy působícím) politikům z pravé strany politického spektra, a další bulvární historky. Chci ale upozornit na jeden podstatný aspekt celé věci. A to, že je opravdu divné, když se mluví jen o špiónech z Ruska a Číny. Jistě to má svůj důvod – v úvahu připadají dva. Buď u nás skutečně žádní agenti ze Západu nepůsobí, anebo si jich tak nějak nevšímáme, protože Západ je přece kamarád.

V první možnost nevěřím ani na vteřinu, a pokud bych potkal nějakého ústavního činitele nebo vysokého státního úředníka nebo bezpečnostního experta, který by v ni věřil, doporučil bych mu asi odchod do ústraní v důsledku naprosté naivity a ztráty smyslu pro realitu.  Druhou možnost považuji za prakticky jistou, ale politikům a úředníkům, kteří ignorují u nás působící západní agenty, bych připomněl ústavní slib a doporučil nejméně další studium a zeptal se jich, zda nejde o zradu našich národních zájmů.

Takže diskutujme o tom, jestli u nás působí ruští a čínští špióni, ale i o tom, jestli jsou tu se špiónským posláním lidé třeba z USA, Velké Británie, ale třeba z Turecka nebo Saudské Arábie a jiných zemí, včetně dalších členských států NATO. Odpovězme si na otázku, kdo a proč před lety bojoval za americký radar v Brdech, tím spíše, že uplynulých deset let ukázalo, že by nám skutečně k ničemu nebyl. Pojďme se bavit o tom, kdo a proč letos tak usilovně podporoval cestu předsedy Senátu Vystrčila na Taiwan. Kdo a proč se snaží východní země vyštípat z rozvoje našich telekomunikačních sítí nebo z výstavby nové jaderné elektrárny u nás.

Opakuji, že kdo věří, že tu nemáme žádné špióny ze Západu, je neskonale naivní. Kdo připouští, že tu jsou, ale nevadí mu to, je zrádce národních zájmů. Obě skupiny by měly vědět, že ti, kdo k nám špióny posílají, nejsou opravdu naivní.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama