JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.06.2010 12:08:36

Česká i Slovenská republika prochází krizí demokratických principů

Česká i Slovenská republika prochází krizí demokratických principů

Stanovisko KSČM k pověření Ivety Radičové sestavením vlády na Slovensku.

KSČM pozorně sleduje vývoj povolební situace na Slovensku. Na rozdíl od českých poměrů prezident Slovenské republiky pověřil po volbách sestavením vlády předsedu vítězné strany Roberta Fica. Již v té době organizovaly středopravicové strany bojkot jakékoliv snahy o vytvoření nové vlády v čele se Smerem Roberta Fica a odmítly s ním jednat. Dnes, poté co předseda Smeru-SD vrátil prezidentu Ivanu Gašparovičovi své pověření k sestavení vlády, ten vyzval vedoucí kandidátku SDKÚ-DS Ivetu Radičovou, aby se této role ujala. Ta bezprostředně na to oznámila, že je připravena představit koalici, která je schopna vládu sestavit.

Vítěz na čas prohrál a pravice bere vše. V konečném důsledku ale prohráli obyčejní občané Slovenska. Výsledek stejný jako v České republice. I zde došlo k dramatickému popření výsledku voleb. A pravice neponechává nic náhodě a spěchá. SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd se již prý shodly na programových otázkách, které jsou základem budoucího programového prohlášení. Obě vládní koalice, česká i slovenská zde mají mnoho společného, netají se svými asociálními kroky vůči občanům své země.

Sílu koaličních vazeb jak v české, tak i slovenské vládě, prověří blízká budoucnost. KSČM musí být stejně jako levice na Slovensku dobře připravena na to, až lidé pochopí, jaké jsou to vazby.

Stěžejním problémem Evropské unie je dnes krize. Krize nemůže zastřít to, co se děje v některých unijních zemích. Česká a Slovenská republika prochází po volbách hlubokou krizí demokratických principů. Na těchto principech postavila EU svoji existenci a jejich porušování u ní vždy vyvolávalo řadu negativních reakcí.

Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama