JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.05.2010 19:55:32

Chceme socialismus, ale jiný než předtím

Chceme socialismus, ale jiný než předtím

Dlouholetý šéf komunistů Vojtěch Filip také říká, že stát by udělal dobře, kdyby část některých významných strategických podniků odkoupil zpátky.

Pane předsedo, pociťujete větší obavy z možného volebního výsledku komunistické strany než před čtyřmi lety?

Obavy ne, ale mám jiný pocit z předvolebních setkání. Daleko více lidí tvrdí, že dvacet let u voleb nebyli, ale tentokráte přijdou.

A jsou to vaši možní voliči?

Někteří. Většinou říkají, že hledají, koho by mohli volit.

Jenže léta jste byli v průzkumech na třetím místě. Teď někdy i na čtvrtém, či dokonce pátém. Není vaše strana v krizi?

To jen agentury chtějí vyjít vstříc zadavatelům průzkumů. Problém vidím ve výběru těch, kterých se ptají. KSČM má své pevné místo na politické scéně, a to se nezmění.

Takže vy si nepřipouštíte, že byste mohli skončit za TOP 09 či Věcmi veřejnými?

Nepřipouštím. TOP 09 je strana recyklovaných politiků. Věci veřejné jsou strana nezkušených lidí a je to mediální bublina.

Po revoluci 1989 jste se zformovali jako protestní strana a to platí dodnes. Není to málo pro získávání nových voličů?

Ale já jsem už v roce 2006 říkal, že není možné spoléhat jen na protestní hlasy a že máme získávat více lidí na základě programu. Proto nepomlouváme soupeře, hovoříme o programu a myslím, že se nám to vyplatí.

Mnozí lidé si však pořád myslí, že jste se málo distancovali od minulosti. Proč neuděláte rázný krok v tomto směru?

Za dvacet let jsme prokázali, že jsme stranou současnosti a budoucnosti. Na rozdíl od jiných stran jsme se s minulostí vypořádali.

Vždyť sám víte, že většina společnosti si myslí pravý opak.

Mnozí zjednodušují politický boj na to, že nás spojují sminulostí, se kterou být spojováni nemáme.

Hovoříme o očištění, tak vám dám příklad ze současnosti. V testu korupce, který dělala naše redakce, váš místopředseda Dolejš propadl. Nejdříve jste se ho chtěli zbavit, ale on teď kandiduje. To je podivný postup očisty.

Útok na něj byl veden neregulérními prostředky. Policie případ odložila, protože nespáchal trestný čin.

Co je neregulérního na tom, že jsme se ho zeptali a on odpověděl tak, že to neslo znaky korupčního chování?

Vy považujete za regulérní, že se někdo vydává za někoho jiného? Vám k tomu dal někdo právo?

Jako novináři moji kolegové ověřovali, zda nejsou volení zástupci náchylní ke korupci. To je postup prováděný v zájmu všech občanů, nemyslíte?

A jak by dopadl test novinářů? Někteří novináři se chlubí opilí po restauracích, že oni budou rozhodovat, kdo zůstane v české politice.

Já jsem to netvrdil. A co to má společného s korupcí?

Vy jste to netvrdil. Ale že někteří novináři mají chuť, aby místo demokracie byla mediokracie, je zřejmé. Média však nikdo nevolí. Politika můžete ve volbách vyměnit, ale novináři zůstávají a někteří vytvářejí velmi konfrontační prostředí.

Vzhledem k minulosti s vámi nikdo nespolupracuje na celostátní úrovni. Máte vůbec koaliční potenciál?

V krajích určitě, tam už se to ukázalo. Ale předseda ČSSD Paroubek si dovede představit spíše velkou koalici s ODS. Budeme podporovat ve Sněmovně rozumné návrhy, které nepůjdou proti zájmům občanů.

Ptám se, zda byste šli s někým do vládní koalice po volbách?

Pokud by se krize prohloubila a vznikla by vážná situace, která by vyžadovala spolupráci všech, KSČM by byla ochotna vstoupit do vlády národní shody. Ale před volbami nediskutujme o koalicích.

Jak si dnes vlastně máme představit komunistu moderní doby?

Je to člověk, který se nechce vracet do minulosti. Chce se podílet na rozvoji jednotlivé osobnosti, rodiny, obce, ale i celého státu. Principem jeho práce by měla být solidarita.

Připadáte mi jako salonní komunisté. Umíte si představit, že byste šli do nějaké revoluce? Ani se moc nebouříte.

Není to salonní komunismus. Je to nový přístup. Přijali jsme poučení po roce 1989 a komunistická strana si buduje pozici postojem k dodržování zákonů, respektem k ústavě, tím, jak odmítá ponižování lidí, jak usiluje o důstojnost občanů a jak odmítá dělení na ty, kteří mají nadstandard, a ty, kteří se musí spokojit s málem. Tak uvažujeme o socialismu 21. století, protože návrat není možný. Slyším občas výtky, že jsem málo ostrý. Ale my chceme být slušní, podle toho vedeme i kampaň.

Pamatujete i na ty, které vaši komunističtí předchůdci ponížili v bývalém režimu? Těch nebylo málo.

Ponížených je dnes také hodně...

... moment, snad to nechcete srovnávat?

Vždyť je téměř deset procent nezaměstnaných a někteří z nich byli vyhozeni z práce z politických důvodů.

Můžete mi uvést nějaké příklady, kdy byl někdo vyhozen z politických důvodů? Na to bychom se v redakci rádi podívali.

Máme příklady. To není věcí redakcí, ale soudních orgánů. Podívejte se na názory některých novin, které vedou útoky proti jiným názorům. I v MF DNES se objevují články, ve kterých jsou lidé nazýváni zrůdami jen proto, že mají odlišné názory. To je nehodné slušných novin.

Hodné nehodné, utíkáte od otázky a nechcete uvést příklad, kdy byl někdo vyhozen kvůli politickým názorům. Vaším základním programovým cílem pro sněmovní volby je zavedení socialismu a v ekonomické oblasti posílení veřejného vlastnictví. Máte konkrétní záměry, co všechno by mělo do veřejného vlastnictví spadat?

Má být naplněna ústava v tom, že všechna vlastnictví jsou si rovná.

Cože? Ona nejsou?

Nejsou. Některé strany říkají, že dokud není zprivatizováno všechno, tak to nemá vlastníka. Jsme například proti další privatizaci ČEZ. Naopak by stát měl více vstoupit do distribučních sítí právě prostřednictvím této firmy. Zlevnila by tím elektřina. My máme v jižních Čechách elektrárnu Temelín, a přesto máme nejdražší proud v zemi. Tomu lidi nemohou rozumět jinak, než že zisky jdou jen zahraniční distribuční společnosti. Nemá být hauzírováno ani s ČSA, Lesy České republiky či s Českými dráhami. Nové návrhy kolem drah by vedly jen k jejich rozprodeji a privatizaci.

Chtěli byste návrat některých podniků do rukou státu?

Za obrovskou chybu považujeme prodeje plynárenských či vodárenských firem. Pokud se vůbec měly kdy prodávat plynárenské podniky, tak někomu, kdo má zdroje plynu.

To by přece byly například ruské firmy. Těm byste něco prodal? Mohlo by to ohrozit v budoucnosti naši bezpečnost.

Plyn můžeme mít z Norska, Ruska, Kazachstánu, i z Ázerbájdžánu. Ale za nejlepší považuju, aby se to neprodalo vůbec, to, o čem, hovořím, by byla jen varianta. Stát by udělal dobře, kdyby část některých strategických podniků odkoupil zpátky.

V kampani hovoříte o bilionu korun, který zmizel při privatizaci. Co tím chcete říci? Že by se vlastnictví některých podniků mělo zase změnit?

To neříkáme. Ale upozorňujeme, že část peněz získaná z privatizace byla místo rozumných investic zašantročena a rozkradena. Vlády se neptaly, kde ty peníze skončily.

Váš program je plný slibů. Slibujete téměř vše a také tvrdíte, že vše dokážete vyřešit. Kde na splnění slibů chcete vzít peníze?

My nechceme zvyšovat deficit. KSČM je příkladem pro ostatní strany, protože vždy navrhujeme i to, kde najít zdroje financování. Ale určitě chceme změnit daně, aby pokryly příjmy. Vládní finance devastovaly vlády Mirka Topolánka, s tím jsme se nikdy nesmířili. Obrovské deficity vznikly tím, že Miroslav Kalousek lhal kvůli krajským volbám a slovo krize bylo pro něj sprosté slovo. Nechal schválit rozpočet, který byl od počátku vylhaný. Byl založen na špatných odhadech a ani ho nerevidovali, přestože krize už běžela.

Vy jste snad tušil, jak se bude krize vyvíjet? To neodhadla ani většina ekonomů.

Ale ty odhady a varování před krizí existovaly. Jenže naše nezodpovědná vláda nezměnila rozpočet, přestože to měla udělat. Prohloubení krize přitom bylo u nás způsobeno právě opatřeními Topolánkovy vlády. Daně neodpovídaly příjmům státního rozpočtu. Chovali se zcela nezodpovědně a krizi prohloubili.

Další věcí, která snižuje váš možný koaliční potenciál, je požadavek komunistů na vystoupení z NATO. Vždyť víte, že s tím s vámi nikdo nebude souhlasit.

To je česká fikce. V Evropě je silné hnutí, aby si EU vytvořila vlastní zahraniční a bezpečnostní politiku. Unie se musí osvobodit z obojku NATO, které nevyjadřuje zájmy evropských států.

Země EU se neumějí domluvit ani na jednodušších věcech. A proto je NATO zárukou naší bezpečnosti. Navíc ležíme v prostoru mezi Německem a Ruskem a nevíme, jak se tyto velmoci budou chovat za dvacet třicet let. Vy to snad nevidíte? Či nechcete vidět?

Jenže NATO nenabídlo v posledních desetiletích žádný pozitivní postup. NATO je pozůstatek studené války a ta dávno skončila. Evropa si musí bezpečnost zajistit sama. Nevěřím, že by to nešlo, bude-li chtít.

Teď prosím o krátké odpovědi. Jste pro přijetí eura?

Česko v budoucnu přijme euro, ale po událostech v Řecku je nutné posuzovat podmínky pro jeho přijetí velmi, velmi důsledně. Ale v nastávajícím volebním období do roku 2014 to určitě nemá smysl.

Jste pro dekriminalizaci měkkých drog?

Ne.

Kouřil jste někdy marihuanu?

Ne.

Jste pro potraty?

Ano, je právem žen se takto rozhodnout.

Povolil byste eutanazii?

Jsem proti, je to zneužitelné.

Pro vás je asi bezpředmětná otázka, zda věříte v Boha, že?

Nevěřím. Věřit je jednoduché, já si raději ověřuji. Respektuji věřící a chci, aby oni respektovali, že já mám právo být nevěřící.

Nemodlíte se alespoň v duchu? Třeba za lepší volební výsledek?

Nemodlím. Usiluji o co nejlepší volební výsledek prací.

Uznávám, že působíte skutečně lidově. Ve vaší budově na výtahu visel rukou psaný papír, že je v jídelně dršťková polévka a smažený jazyk s bramborem. Na stole máte vajíčkové chlebíčky. V tomto směru jdete skutečně s lidem.

To jídlo připravuje nájemce budovy, o tom já nerozhoduji. A chlebíčky mám rád. Dejte si aspoň jeden...

autor: Viliam Buchert pro Halo noviny
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama