JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.08.2010 19:22:00

Další připravovaný útok na demokracii

Další připravovaný útok na demokracii

Naše vlast se zřejmě stane zemí s nejhorším postavením zaměstnanců v rámci EU.

Záměr změnit některá ustanovení Zákoníku práce vládou České republiky způsobí, pokud k tomu dojde, že naše vlast se zřejmě stane zemí s nejhorším postavením zaměstnanců v rámci EU.

Uskuteční se tak vize některých zaměstnavatelských kruhů, které ve vládě reprezentuje několik ministrů, zvláště pak bývalý prezident Hospodářské komory ČR, jenž se stal naneštěstí ministrem práce a sociálních věcí, Jaromír Drábek.

Léta prodiskutovávané případné změny Zákoníku práce Nečasova vláda s arogancí sobě vlastní smetla ze stolu a připravila ve spolupráci se zaměstnavatelskou lobby návrhy, které nás svým dopadem odsunou snad až do třicátých let minulého století, kdy vládou panské koalice byla okleštěna práva dělníků a zaměstnanců vybojovaná v prvních poválečných letech. Nejpregnantněji záměr pravicové koalice zhodnotil viceprezident Unie středního stavu Jaromír Schubert dokonce slovy: »Míra ochrany zaměstnanců je u nás příliš vysoká. Je to krok správným směrem, pokud chceme jako přesocializovaná Evropa uspět...«

Odpor odborů proti těmto změnám je proto legitimní, i když pravicí ovládané sdělovací prostředky se snaží, seč jim síly stačí, požadavky odborů zpochybnit. Protože argumenty odborářů však vyvolávají pozitivní ohlas u veřejnosti, sám premiér Nečas na úterní schůzce s vedením ČMKOS připustil možnost dalších jednání, přitom vůbec poprvé po Listopadu si vláda nedala práci s tím, aby své záměry napřed prohovořila s těmi, kterých se budou týkat, a posílala je pouze na vědomí, nikoli k připomínkovým řízením.

Hlavní problém pak spočívá v tom, že navrhované změny namísto toho, aby přinesly další prostředky do státního rozpočtu, jej budou dále devastovat tím, že zákonným způsobem umožní další rozšíření tzv. švarcsystému apod., zbaví stát mnoha příjmů. I další »nápady« jsou stejného charakteru. Podle odborářů půjde o výpadek státního rozpočtu ve výši osmi miliard. Skuteční národohospodáři, ať již patří k politické levici, ale i pravicově zaměření, jasně říkají: Škrty povedou jen k dalšímu propadu české ekonomiky.

Nechci se zabývat jednotlivostmi, které prosazuje koalice. Jen připomínám, že např. pouhé uzavření neplnohodnotného pracovního vztahu, propouštění bez udání důvodu apod., stejně jako omezení podpor, bude mít vliv i na jistoty zaměstnanců a vytvoří nátlakový systém, v němž zaměstnavatelé budou mít téměř neomezenou moc nad nimi a budou moci se zbavovat tzv. nepohodlných zaměstnanců, a to i třeba z politických důvodů.

Jde o další z mnoha připravovaných kroků současné koalice ohánějící se slovy svoboda a demokracie, jež směřují ke skutečnému omezení demokracie v naší zemi.

Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM a poslanec PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama