JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.07.2013 12:51:47

Důvod pro předčasné volby? Legitimita

Důvod pro předčasné volby? Legitimita

Stálé opakování fiktivního čísla 101 vyvolává pochybnosti. Mám na mysli tvrzení členů bývalé koalice, že shromáždili uvedený počet poslanců pro »premiérku Němcovou« a že tedy mohou opět vládnout.

Co pak s informací, že někteří koaliční poslanci zvažují, zda přece jen nevyjádří důvěru vládě premiéra Rusnoka a nechají ji vytvořit státní rozpočet. Má to racionální jádro. Pokud by vláda zároveň usilovala o předčasné volby a nastolení nové legitimity, pak ano. Dokonce i pro TOP 09 se to jeví výhodné, když mnozí pravicoví voliči by namísto ODS volili právě jejich kandidáty a tím do jisté míry občanské demokraty vyřadili úplně ze hry. Jen připomínám stanovisko bývalého předsedy M. Topolánka, že ODS je ve volném pádu. Tomu ostatně nasvědčovala i jedna z prvých reakcí této strany po pádu Nečasova kabinetu.
 
V příštím týdnu se sejde na mimořádné schůzi sněmovna. Má projednat možnost svého rozpuštění a vlastně tak umožnit zmíněné volby, které si přeje absolutní většina občanů. Pravice však odmítla při této příležitosti jednat o zbavení imunity expremiéra Nečase a tudíž vyslyšet žádost policie. Je to sice s podivem, když mají »svých 101«, nebo to asi nebude tak jisté, když i tady se hraje o čas. Nemohu si pomoci, ale také licitace kolem vlády premiéra Rusnoka zřejmě hraje svou roli.
 
Představitelé bývalé koalice neustále opakují, že je nutné posílit parlamentní demokracii, ale přitom dělají vše pro to, aby ještě více snížili prestiž parlamentu a politických stran, které se nejsou schopny dohodnout a tak dávají moc do rukou prezidenta. Trapná jsou tvrzení o legitimitě a stojedničkové většině. Do oné magické sto jedničky přispívají svými hlasy poslanci, kteří zradili své voliče, zastupují už jen sami sebe a nikoli program, pro který byli zvoleni, kteří dokonce vytvořili stranu, jež nikým nebyla zvolena, a tedy její legitimita nebyla ověřena volbami. Je tu obava, že už jde jen o osobní profit. A to vše proti vůli voličů. Tak si pravice představuje demokracii a dokonce její posílení?
 
Nemohu si pomoci, ale musím v této souvislosti připomenout, že ve sněmovně je mnoho návrhů zákonů z řad opozice, které nemohly být a nejsou pro obstrukci pravice projednány a které vedení sněmovny nedalo ani na pořad jednání. I to svědčí o nedostatku demokratického myšlení bývalé Nečasovy koalice. O demokracii této skupině totiž nejde. Jde jí jen o posty a moc. Nejde jen o nabídku na výměnu mandátu za křesla ve státních podnicích, ale jde o systém, který mění politiku z návrhů na řešení na politikaření a sprostý »kšeft«. Protikorupční vláda v čele s protikorupčním premiérem, jak si mnohokrát říkala, tak jen dokázala, že je pouze vládou korupce, vládou, která pro své stranické zájmy je ochotna udělat cokoli, aby se udržela u moci. Další vládnutí Nečasovy vlády bez Nečase by bylo výsměchem většině národa. Jediné řešení jsou volby, v co nejkratším termínu, a je lepší, aby nás k nim dovedla třeba Rusnokova vláda.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama