JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.02.2010 12:00:00

Jeden ze zločinů na dětech

Jeden ze zločinů na dětech

Zvažoval jsem, co je aktuálním tématem pro současnou dobu. Určitě to není zoufalá snaha ODS zablokovat cokoli prospěšného pro občany této země. Jde jen o to, čemu naši předkové trefně říkali, že kobyla v posledním tažení nejvíce kope.

Aktuální věcí je jistě současná sociální a ekonomická situace našich občanů a tíže krize, která dopadá zejména na ty, kteří ji nezavinili. Nakonec jsem se přiklonil k tomu, že je vysoce aktuální se zabývat tím, co nás čeká v nejbližší budoucnosti, když do aktivního pracovního, ale i politického života minimálně jako prvovoliči vstupují mladí lidé, kteří naši historii znají ne z vlastního prožitku, ale zprostředkovaně ze škol a ze sdělovacích prostředků, snad jen trochu korigovanou zkušenostmi vlastních rodičů.

Impulsem pro napsání pak bylo několik zajímavých článků a informací z posledních dnů. Např. v Respektu z konce ledna nám Jiří Suk sdělil, že mladá generace už nevnímá neustálý publicistický tlak, v němž je minulost líčena v těch nejčernějších barvách a, jak píše, začínají se vymezovat vůči stereotypnímu varování... před zlým komunismem . Zbyněk Petráček v Lidových novinách (29. ledna) na něj přímo navázal, když se nám svěřil, že kdysi, za onoho předlistopadového režimu, když k nim do školy přišla bývalá partyzánka, prostá volyňská Češka, aby jim vyprávěla o statečném boji proti nacismu, on a další začínající puberťáci... z ní i z boje proti fašismu měli legraci . Článek četl i jeden můj známý a řekl mi: Vidíš, tehdy to komunisté se svou propagandou také přehnali, za výkladem každého uzenářství v dobách různých výročí visel vedle vepřové hlavy Lenin s Gottwaldem, a stejné je to dnes, všude ty mladé pronásleduje pouze duch dehonestace minulosti, a tak se ti dnešní nemohou divit, že jim mladí lidé a děti už prostě přestali věřit. Měli bychom si tedy přát: čím více bude takové propagandy, tím lépe pro nás, tím hůře pro ně.

Jistě, můžete říci, že na tom něco je, ale měli bychom si uvědomit, že sice tlak způsobuje i v propagandě protitlak, ale, žel, zanechává i šrámy, které se celý život nemusí zacelit. Nevíra ve skutečnou pravdu a v tom je veliké nebezpečí. Děti mnohé informace, které jsou jim dnes dávány, časem nahradí jinými, někde však uvnitř nich zůstane zrno negace. Nebudou sice kromě fašizujících skupin pro ně hrdiny bratři Mašínové, ale ani Morávek s plukovníkem Mašínem, Fučík se Švermou, vojáci od Tobruku, Dukly a 311. perutě. V tom je nebezpečí stávající katastrofálně jednostranné propagandy. Že není jednostranná, se nám snaží vsugerovat už jen pan Žáček se svým ústavem a pár nenapravitelných "jakobynovinářů", takyumělců a demagogů.

Soudně uvažující člověk si udělá obrázek o zájmu občanů o preferovaný televizní pořad o soutěži Dvacet let svobody od komunismu (pomíjím, že tady žádný komunismus nebyl), jehož se účastnilo osmdesát studentů, navíc nahnaných do soutěže svými učiteli, když víme, že přes žádnou zmínku o tom, že třeba loňské internetové literární soutěže Lidice pro 21. století se účastnilo 2432 studentů a dětské výtvarné soutěže, kterou pořádá Památník Lidice, 21 500 dětí z celého světa? Stěžuje si na to dokonce Milouš Červencl, ředitel zmíněného Památníku.

Nebo jiný příklad: V lednu v Soběslavi předstoupil před děti jistý člen Konfederace politických vězňů pan Wágner. Neváhal dětem tvrdit, že situace před Listopadem byla tak děsivá, že dokonce nebyly k dostání ani boty. Děti si takovou lež nemohou ověřit. A tak když jako slohové cvičení pro místní Hlásku na pokyn učitelky o této besedě děti napsaly, jako odstrašující příklad uvedly nejen ony boty, ale i to, že ani televizi a ledničku nebylo možné si koupit, což bylo pro ně daleko výmluvnější, než kdyby hovořil jen o tzv. třetím odboji.

Bojím se, že však takovéto lži - a lze uvést i mnohé jiné - jim budou deformovat nejen názor na minulost, ale myšlení vůbec. Když se pak po zhlédnutí třeba předlistopadových filmů, a to nejen v seriálu Zlatá šedesátá či četbě knih, dozvědí jiné informace, mohou mít v hlavách jen zmatek. Jistě, čas ukáže, že ne všechno, co se jim tvrdí dnes, je pravda, ale vliv na psychiku nebude možné popřít. Těm dnešním agitátorům, mezi něž zejména patří i bulvarizovaná pravicová média a veřejnoprávně se tvářící sdělovací prostředky, je to ovšem lhostejné. Jde jen o ten dnešní den, o jejich současné postavení, dobře zaplacenou propagandu.

S tím se nelze smířit. Stále je nás dost, kteří rozmanitost minulé doby pamatují a jsou schopni říci: Nebylo všechno jen černé a ani to nebylo růžové, ale bot bylo dost, i ledničky a televizory měly slušnou nabídku, exportovali jsme na ty nejnáročnější trhy. Žili jsme tak a tak, učili se, stavěli své domy, na něž jsme dokonce dostávali výhodné půjčky, studovali zdarma, u lékaře jsme neplatili, i to pivo stálo korunu devadesát.

P. S.: To ovšem nehovořím o fašizující části společnosti, jež může mladé lidi zavést na cestu násilí, netolerance a dokonce i vražd.

Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama