JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.09.2010 13:39:58

Jednoznačné zaměření na bohaté

Jednoznačné zaměření na bohaté

Koalice svým vládním prohlášením a prvními kroky v tvorbě státního rozpočtu jen potvrdila, že je vládou horních deseti tisíc a že břemena úspor se bude snažit přenést na ostatní občany naší vlasti.

Tedy na deset milionů obyvatel. Dokonce se to ani, například v položce daní, nesnaží zakrýt. Proto nedojde ani k progresi u daně z příjmu právnických osob a u daně z příjmu fyzických osob bude eliminována degrese nad stropy sociálních a zdravotních odvodů v souvislosti s důchodovou reformou a novým zákonem o dani z příjmu. Přitom koaliční strany předpokládají zvýšení nepřímých daní, především DPH.

Jako jeden z největších zásahů do života našich občanů, který má ovlivnit život u nás na desetiletí dopředu, je důchodová reforma, dokonce údajně už připravovaná nikoli podle závěrů druhé tzv. Bezděkovy komise. Záměry, které ještě nepříliš známe, jdou ale bezesporu proti programovým cílům minimálně koaličních Věcí veřejných, které je inzerovaly před volbami. Již dnes je totiž jasné, že dojde k dalšímu poklesu poměru důchodů proti průměrným platům, ale přitom se to nedotkne nejlépe placených složek obyvatelstva. Bude narušen solidární systém a umožněn vstup soukromého pojišťovnictví do systému s podivnými nezárukami ze strany státu.

V programovém prohlášení se sice nabízí možnost jednání s opozicí, ale praxe ukazuje, že koalice vlastně nemá zájem jednat s opozicí, ani se spektrem neparlamentních stran, dokonce ani s odbory. Nová důchodová reforma se však týká všech občanů naší vlasti, voličů nejen levicových stran, jimž pravice upřela demokratičnost, ale i levicových či nelevicových stran mimo Poslaneckou sněmovnu, zástupců pracujících ze závodů a organizací, jež zastupují odbory, a oné třetiny voličů, kteří k volbám z těch či oněch důvodů nepřišli. Prostředky, které údajně při přechodu na nový systém budou chybět (?), prý nahradí výnosy dosavadních státních či státem kontrolovaných podniků. Jde pochopitelně o odčerpání co nejvíce prostředků od občanů s průměrnými či dokonce podprůměrnými platy a převod značné části jejich prostředků k soukromému kapitálu. Jde o jeden z největších »kšeftů« od listopadového převratu. Když už jsou podniky vyprodány, bude se prodávat sociální systém. Proto není divu, že už dnes se zahraniční společnosti zajímají o vstup na »náš trh«.

S tím pochopitelně souvisejí i opatření ve zdravotnictví, tedy tzv. zdravotní reforma. Nově vybarvené Věci veřejné deklarovaly před volbami odmítnutí zdravotnických Julínkových poplatků. Volební program v tomto bodu však zcela opustily. Jedinou změnu, kterou jakoby prosadily, je vybírání třiceti korun za recept, nikoli za položku na něm. Jinak má i v této sféře dojít ke zvýšení poplatků za nemocniční lůžko na sto korun za den. Ostatní opatření mají vycházet ze stanovení zásad standardní a nestandardní péče.

Některé zákroky a léčebné metody dokonce mají být zpoplatněny. Zatím není stanoveno, které a ani co vlastně se bude myslet slovem nadstandard. Lze předpokládat, že se těmito opatřeními velmi zhorší zdraví našich občanů, protože mnozí nebudou moci si »lepší« služby či zákroky zaplatit. Důsledky se objeví později a doufám, že už vláda dnešní koalice dávno vládnout nebude. Žel, její opatření však vytvoří dvojí zdravotní přístup a umožní zároveň movitějším občanům lepší podmínky. Občané si již v přístupu k péči o zdraví nebudou rovni.

Záměry vlády prostě ukazují na jednoznačně směrovaný cíl: Umožnit majetnějším skupinám obyvatelstva získávat větší podíl na národním bohatství. Ke všem bodům tohoto vládního prohlášení se postupně budeme vracet.

Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM a poslanec PČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama