JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.09.2010 15:16:00

Ještě jednou kauza Ostroje Opava

Ještě jednou kauza Ostroje Opava

Prostřednictvím médií jsem veřejnost seznámil s tím, jak ministr Topolánkovy vlády Miroslav Kalousek, ač zákon mu nařizoval konat, neudělal nic v případě společnosti Ostroj Opava při »výmazu miliardových zástavních práv ČR na katastrálním úřadu.

Tím došlo k nezákonnému obohacení vedoucích představitelů zmíněné společnosti a k poškození České republiky.

Z přehledu darů politické straně TOP 09, které tato strana přiznala, jsme se mohli dozvědět, že jeden milion korun na její konto nechala před letošními volbami připsat právě společnost Ostroj. Jde o pakatel z toho, co její majitelé neprávem na úkor státu získali. Tehdejší ministr financí byl o všem velmi podrobně informován, jak plyne z dopisů, které mu zaslal jistý právní zástupce. Přesto trestní oznámení nenechal podat.

Brzy po zveřejnění mé informace zareagoval ministr Jaromír Drábek a odmítl spojení »nekonání« a daru pro jejich stranu. Na serveru »www.top09.cz« tvrdil, že tato spojení »jsou naprosto čisté spekulace. Ta kauza, kterou zvedl... pan předseda Filip, tak se týká období, kdy TOP 09 ještě ani nebyla založena, dokonce nebyla ani připravována. Takže účelové spojení nějaké kauzy z před dvou let bývalého ministra financí se současnou TOP 09 je naprosto nepřiměřené.«

Dále pan Drábek přehazuje problém na mou stranu tím, že pokud mám nějaké informace, měl jsem, jakožto ústavní činitel, jednat sám. Pan Drábek ovšem asi nepostřehl, že mé možnosti a povinnosti jsou zcela jiné než ministra financí, navíc v oné době, v níž pan Kalousek měl konat, jsem neměl informace, jež on k dispozici měl.

Musím zároveň nesouhlasit s panem Drábkem ve věci nenávaznosti obou skutečností, tedy nezákonného obohacení firmou Ostroj a stranou pana Kalouska i Drábka. Kauza Ostroje se táhla řadu měsíců, tedy po celé období zastávání ministerské funkce panem Kalouskem. Vláda, v níž byl ministrem financí, padla 23. března 2009, ale ministrem zodpovědným za resort financí byl Miroslav Kalousek až do 8. května, ve skutečnosti až do začátku června, kdy kabinet Jana Fischera dostal důvěru Poslanecké sněmovny. Pak teprve nově jmenovaní ministři začali přebírat své úřady. TOP 09 se však začala připravovat dávno před datem podání »přihlášky« této strany na Úřadu průmyslového vlastnictví, což bylo 28. dubna 2009. Sdělovací prostředky tento záměr zaznamenaly řadu týdnů před tím. To si pan Drábek lehce může ověřit.

V té době stále Miroslav Kalousek také plně odpovídal za chod ministerstva financí. Ani tehdy trestní oznámení, jak mu ukládal zákon, však nepodal. Vděčnost vedoucích pracovníků Ostroje se pochopitelně neprojevila okamžitě. Nebyla totiž ještě potřeba. To se stalo až v souvislosti s volbami do Poslanecké sněmovny.

Proto by se měl pan Drábek veřejně nejen mně, ale i občanům omluvit.

Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM a poslanec PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama