JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.02.2010 15:05:52

Jsme připravena jednat o konvergenčním programu

Jsme připravena jednat o konvergenčním programu

Tisková zpráva Vojtěcha Filipa, místopředsedy PS PČR a předsedy ÚV KSČM, k aktuálnímu stavu veřejných financí.

Ekonomické výsledky roku 2009 a hospodářská situace letošního roku jasně ukazují nesmyslnost a amaterismus ekonomické politiky vlády Mirka Topolánka a jeho koaličních partnerů. Místo schodku 38 mld. Kč plánovaného v roce 2009 je výsledek pětkrát horší. To jen potvrzuje, že bylo správné odmítavé stanovisko KSČM k tzv. "zákonu o stabilizaci veřejných financí", které jsme jasně pojmenovali "deformou".

Pokud jde o nápravu současného stavu, jsme ochotni s kteroukoli relevantní politickou stranou v ČR jednat o ozdravění veřejných financí, a to za dodržení určitých podmínek. KSČM již dlouhou dobu při všech svých návrzích ať už k daňovému systému, či systémům pojišťovacím (sociálnímu a zdravotnímu) takové podmínky vyrovnaného a nedeficitního financování dodržuje. Pokud naše návrhy směřují ke zvýšení výdajů, tak vždy jsou doprovázeny zároveň návrhem na zvýšení příjmů. KSČM nehlasovala pro schodek státního rozpočtu na rok 2010, ale přesto nehodláme deficit prohlubovat. Když např. nyní prosazujeme navrácení výše mateřského příspěvku, proti tomu zároveň navrhujeme zrušit stropy sociálního a zdravotního pojištění u příjmů nad 45 tisíc korun.

KSČM je připravena jednat s vládou Jana Fischera o navrženém konvergenčním programu a případně jej doplnit o své návrhy, které jsou obdobné např. návrhům EK ve věci řešení schodku v Řecku - tj. náš návrh na zdanění luxusního zboží, který jsme předkládali již několikrát.

V našem volebním programu je již závazek snížit schodek státního rozpočtu k HDP do roku 2013 pod 3 %.

Reálné politické kroky KSČM tedy již dlouhou dobu obsahují řešení této složité ekonomické situace pro ČR.

Vojtěch Filip, místopředseda PS PČR a předseda ÚV KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama