JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.01.2012 17:29:00

Kdy si vláda přizná, že za čerpání z fondů EU odpovídá jako celek?

Kdy si vláda přizná, že za čerpání z fondů EU odpovídá jako celek?

Vyjádření poslance Parlamentu ČR a předsedy ÚV KSČM Vojtěcha Filipa k odpovědnosti vlády za čerpání z evropských fondů.

Tradičně na začátku roku apelovali prezident i premiér na politiky, aby zanechali podle nich malicherných sporů, nestrašili občany a odpovědně se soustředili na řešení krize. To by ovšem muselo jít o malichernosti, ale nejde. Evidentně si to nemyslí ani samotné strany vládní koalice, které se tímto apelem nijak neřídí. První lednové dny jsou poznamenány vrcholícím sporem koalice o to, kdo nese větší odpovědnost za problémy s čerpáním dotací z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, z něhož mohla ČR získat až 53 mld., neboť, jak jinak, i zde audit Evropské komise zjistil zásadní chyby při zadávání veřejných zakázek.

Ministr školství J. Dobeš se hájí, že na vině jsou jeho předchůdci. No, to se dalo čekat. O tom, zda to kontroloval nebo podmínky upřesnil, ani slovo. Zato se ho zastal nejen šéf poslaneckého klubu VV Bárta, ale také premiér Nečas. Naopak z TOP 09 zaznívají opačné hlasy, které také nejsou bez argumentů – audit EU se vztahuje na dobu do května 2011, postihuje tedy i funkční období J. Dobeše, který během loňska pro nápravu situace mnoho neudělal, zato za dobu svého působení vystřídal v čele sekce řízení operačních programů EU už pět lidí. Padají i ostrá slova o chaotické personální politice, nekvalifikovaném řízení apod.

Občané se ptají: Kde je pravda? Dovolím si říci, že na straně politiků vládní koalice není. Těm  jde pouze o mocenské šarvátky a bojí se jen, aby si občané neudělali ucelený obraz, jak na tom s čerpáním z evropských fondů skutečně jsme. Museli by totiž připustit, že chyba je v jejich práci, v samotném nastavení čerpání dotačních programů a její kontroly.

Je zvlášť smutnou skutečností, že ČR vyniká v rámci EU nejen složitostí a počtem dotačních programů. Od samého počátku byly totiž podmínky čerpání z evropských fondů úmyslně nastaveny tak, aby vznikl co největší chaos a tudíž i situace příhodná pro rozkrádání, korupci a manipulaci s veřejnými zakázkami. V ČR, žel, nic nového pod sluncem. Známe to dlouho a už vůbec to nezbavuje Nečasovu vládu její odpovědnosti.

Signály o tom, že Evropská komise je schopna české podvůdky se zakázkami rozklíčovat a že si to nenechá líbit, přišly včas. Ale ani jednotliví ministři, ani vláda jako celek na to náležitě nereagovali. Nakonec i delegaci Kontrolního výboru PS PČR při návštěvě Evropského účetního dvora v Lucemburku příslušní čeští zástupci informovali o tom, že jsou v ČR ohroženy platby na realizaci dotačních programů na léta 2011-2013. Bylo také jasně řečeno, že jde o širší škálu programů.

Nikdo nesejme odpovědnost např. z ministrů zdravotnictví, včetně současného ministra Hegera za problémy kolem ÚVN či Krajské zdravotní a.s. Jde totiž z pohledu EK o modelový případ. Jeho vyřešení a případné vrácení požadovaných prostředků je pro další čerpání z evropských fondů zásadní. Kontrolní výbor se kauzou Krajské zdravotní zabýval zevrubně a v předstihu. Už nyní jsou v rámci této kauzy vyšetřováni někteří regionální reprezentanti stran vládní koalice. Ale snaha vlády vykládat podobné případy jen jako odpovědnost krajů, to je nepřijatelný alibismus. Zvláště za podmínek, kdy to může mít dopady na celkové čerpání evropských dotací. Za další notoricky známé kauzy odpovídá např. resort dopravy – a to nejen počínaje exministrem Bártou. Už v loňském roce se hovořilo o zablokovaných dotacích ve výši až 20 mld. Kč. Ale dokud nedošlo ke skandálu kolem do očí bijících závad zcela nově postavených komunikací, problémy na Ředitelství silnic a dálnic nikdo vážně neřešil. A pokud jde o resort školství, vedle výše zmíněných 53 mld. Kč lze zmínit dalších 10 mld., které jdou na vrub 18 projektů pozastavených údajně pro nedostatek úředníků (které sám ministr předtím propustil). V resortu ministra Chalupy a jeho předchůdců jsou údajně ohroženy dotace ve výši 12,4 mld. pro Státní fond životního prostředí. Ještě v lednu mají opět přijet inspektoři EK, aby prověřili hospodaření fondu. O ztrátě dalších 4 mld. Kč se hovoří např. v souvislosti s pražskou čistírnou odpadních vod – kvůli nestandardní smlouvě s firmou Veolia. A nelze zapomínat ani na oblasti, kde ztrácíme prostředky pouhou nečinností – ČR by mohla do r. 2013 čerpat 130 mld. Kč na modernizaci čistíren, kanalizací a protipovodňových opatření, ale dosud z této částky vyčerpala pouhá 2 %. Spoluodpovědnost dalších ministerstev, včetně MMR ČR, je nasnadě.

Uvedl jsem jen nejznámější případy. Jen u nich však činí celková částka více než 200 mld. Kč. Myslím, že si naše republika nemůže dovolit přijít o takové peníze. Ale dosud není vše ztraceno. Pokud by vláda byla ochotna a schopna od letošního roku garantovat skutečně účinná opatření, která by zabránila machinacím při zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných z evropských peněz, a pokud by došlo k vrácení prostředků prokazatelně vynaložených v rozporu s podmínkami EK (např. v Krajské zdravotní), je stále šance, že nám vyplácení dotačních prostředků EK zcela „neodstřihne“. Skutečně zodpovědná vláda by pro to udělala vše. Mám však obavy, že smysl slova „zodpovědnost“ už někteří členové vlády ani neznají.

Vojtěch FILIP, předseda ÚV KSČM a poslanec PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama