JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.05.2010 11:54:00

Maďarský zákon o dvojím občanství

Maďarský zákon o dvojím občanství

Stanovisko Vojtěcha Filipa, místopředsedy PS PČR a předsedy ÚV KSČM, a Jiřího Maštálky, místopředsedy ÚV KSČM a poslance EP, k maďarskému zákonu o dvojím občanství.

V minulých dnech přijal maďarský parlament zákon, který umožňuje, aby občané jiných států s maďarskými předky nabyli též maďarské občanství. 
 Tento zdánlivě nevinný krok, jenž by mohl napomáhat i zvýšení kulturní sounáležitosti Maďarů v pozitivním smyslu, byl záměrně připravován jako revizionistický akt, který má zpochybnit stávající hranice ve střední Evropě.

 I když je KSČM přesvědčena, že neexistují témata, o nichž by se v politice nedalo diskutovat, kroky, které představuje nový maďarský zákon, rozhodně odmítáme. Jedná se o provokační, proti vůli spojenců přijatý jednostranný akt, který má zpochybnit a rozdrobit území maďarských sousedů.

 Zaráží nás, že takovýto krok Budapešti, jehož příprava trvala dlouhé měsíce, zůstal bez odezvy jak orgánů EU, tak NATO. Maďarsko, právě tak jako většina jeho sousedů, je členem zmíněných mezinárodních organizací. Obáváme se, že laxní postup Bruselu potvrzuje přesvědčení těch, kteří tvrdí, že NATO a EU chrání jen zájmy mocných. Vyzýváme proto jak čelní představitele EU a NATO, tak i všechny české zástupce v těchto institucích, aby požadovali zaujetí jednoznačného stanoviska, které potvrdí neměnnost a nedotknutelnost hranic ve střední Evropě.

Zákon o dvojím občanství byl v Budapešti přijat v situaci, kdy tato země prochází těžkým obdobím ekonomické deprese. Jsme plně solidární s maďarskými pracujícími, na něž tragické aspekty krize a postsocialistické transformace dopadly nejvíce. Zároveň ale upozorňujeme, že nejednou v historii politické elity – ve snaze vyhnout se řešení domácích problémů a odvést pozornost jinam – vyvolávaly konflikty se zahraničím. Tento nebezpečný jev se může šířit v době ekonomické krize Evropou i světem jako rakovina. Je proto nezbytné postavit se takovému nebezpečnému jednání v každém jednotlivém případě již dnes.

 KSČM vyjadřuje vážné znepokojení, že blížící se 90. výročí podpisu trianonské smlouvy poslouží různým nacionalistickým skupinám v Maďarsku k dalšímu rozdmýchávání sporu a k eskalaci napětí. Tomuto nebezpečí musí zodpovědně čelit všichni, jimž je drahý mír, stabilita a spolupráce ve střední Evropě. KSČM jednoznačně podporuje postup Slovenska, které čelí zpochybňování své státnosti. Vážíme si toho, že prezident ČR Václav Klaus zcela nekompromisně zaujal stanovisko k tomuto problému. Zároveň vyjadřujeme svou lítost nad tím, že Vláda ČR opět schovává hlavu do písku ve chvíli, kdy je třeba hájit základní principy a národní zájmy. Obracíme se na Parlament ČR, aby rovněž Slovensku vyjádřil svoji solidaritu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama