JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.09.2010 19:29:50

Odbory brzdou odpovědnosti?

Odbory brzdou odpovědnosti?

Všichni lidé, jak říká Listina základních práv a svobod, jež je součástí naší Ústavy, mají právo nejenna stávky, ale i na demonstrace.

Vzápětí po úterní více než čtyřicetitisícové demonstraci státních zaměstnanců jakýsi Ladislav Tajovský, ostatně v pravicovém tisku nejen on, se pustil do odborářů a v podstatě zpochybnil jejich občanské právo mít svůj názor na hospodářské problémy dneška. V tomto případě proklamovat názor na snížení jejich platů, jež už ostatně byly letos sníženy, a vlastně na současné »úsporná« opatření vlády. Autor dokonce hájí odebrání práva na podobné akce a omezení práv odborů vůbec (»vliv odborů na rozhodování o hospodářské politice... je dán vlastně tradicí, od níž bychom se měli už konečně odtrhnout«). Jde o názor protiústavní, takto zpochybnit základní právo lidí vyjádřit se slovem, případně činem , který předpokládá ústava a právní řád, aby vyjádřili svůj názor na věci, které se jich týkají je opravdu brutální. Občané, potažmo všichni lidé jak říká Listina základních práv a svobod, jež je součástí naší Ústavy, mají právo nejen na stávky, ale i na demonstrace, a dokonce i na právo na odpor, nebere na vědomí. Při tom vznik »tripartity«, aby tomuto slovu dodal zdání negativnosti, spojuje dokonce v jiné části svého článku s obdobím nacismu a tudíž z něho vyvozuje její nesmyslnost a jde tudíž jen vlastně o »legitimaci svého vlivu na soukromý sektor«, což podle něj je beze sporu škodlivé . Jak to tedy vlastně je? Mají odbory právo na vyjádření svého stanoviska? Mají a dokonce i musí.

Ohánět se zde legitimitou zvolených zástupců je v současných poměrech víc než směšné. K legitimitě totiž patří i dodržování přijatých závazků. Takovým závazkem je i předvolební slib. Kdyby totiž politické strany jako např. Věci veřejné plnily svůj program, jehož zásluhou se dostaly do Poslanecké sněmovny, nemuselo by docházet ani k demonstracím, ani třeba k možným masovým stávkám.

Stačí nahlédnout do většiny předvolebních dokumentů koaličních stran a zjistíme, že tam nic není o takových konkrétních razantních zásazích, jaké se začínají uplatňovat a paušální snížení platů o deset procent jedné skupině obyvatel, je jedním z nich. Nedivím se proto, že mnozí ze »zaměstnanců státu« se rozhodují o svém odchodu ze stávajících profesí. Divím se ovšem panu ekonomu Tajovskému, který povýšenecky vyslovuje doporučení: »Tak jděte, nikdo vás nedrží!« a myslí tím odboráře en block. Chci ho však upozornit, pokud by k oněm odchodům skutečně došlo, že třeba pak nebude nikoho, kdo by zachraňoval druhé při velkých povodních, že v nemocnicích nebude, kdo by například jeho ošetřil, že zloději budou mít volnou ruku a učit budou nekvalifikovaní kantoři. Každý, jehož se týká nějaké opatření má právo na vyjádření svého stanoviska. Ať už pozitivní či negativní. Ubírat ho někomu, ať se pan Tasovský nezlobí, mně zavání podivnou hnědou barvou.

Vojtěch FILIP, předseda ÚV KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama