JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.07.2013 8:39:52

Opravdu "tento způsob léta..."

Opravdu "tento způsob léta..."

Ano, "tento způsob léta" je mírně řečeno podivný.

Na povrch se dostalo zneužití vojenské rozvědky k soukromým účelům, konečně někdo se odvážil nazvat »obchod« s funkcemi ve státních podnicích pravým jménem, padla vláda, která jednu věc říkala a opak dělala, byla prorostlá nejen korupcí, ale také neúctou k názorům druhých, až antidemokratismem.

A přitom o demokracii každý z koalice mluvil snad v každé větě. Záplatou měla být nová premiérka, jíž při volbě do kterékoli funkce, a bylo jich hodně, vždy provázelo odmítnutí od části vlastních poslanců… Asi by na tom nebylo nic divného, ale vláda přece abdikovala proto, že korupce zasáhla její nejvyšší vedení. Nevím, zda hlas jednoho z podporovatelů takového řešení, pana poslance Doktora, by patřil i celé vládě kdyby tam dále seděl jako ministr např. MUDr Kuba, o takovém hlasu se dá s úspěchem nejen pochybovat. Skutečně. "tento způsob léta se mi zdá poněkud podivný", abych poněkud připomněl slavnou větu Vladislava Vančury.

V té souvislosti nelze nepoložit otázku: Proč soud nepřipustil, aby ve vazbě dlouhodobě držený poslanec Rath mohl přijít naplňovat svůj ústavní mandát? Když každý, dokud mu soud neprokáže vinu, má právo na to, aby i pro něj platil princip presumpce neviny? Spis je dokončen a není tedy důvod, že by mohl ovlivňovat svědky. A navíc bývalí poslanci, kteří vyměnili mandát za službu ve státem vlastněných firmách se prý obávají dlouhodobé vazby podle pana Kalouska a Nečase.

Proč se stejně jako u nich nevolá po jeho propuštění nebo alespoň umožnění výkonu mandátu na jednání sněmovny? Jaký je vlastně mezi nimi a Rathem rozdíl? Ne, nefandím bývalému středočeskému hejtmanovi. Je mi proti mysli to, co se mu přičítá k nedobru. Nemám rád zloděje a korupčníky. Ale i oni mají mít právo na zákonné zacházení. Tedy i Rath.

Jde o to, že je totiž mnoho měsíců zbytečně držen ve vězení. U bývalých vládních poslanců najednou Nejvyšší soud rozhoduje jinak. Jaká je tedy rovnost před zákonem? Jde o mstu těch samých mocných, jejichž prodlouženou rukou jsou některé soudní orgány? Proč jedna strana má mít všechna práva a ta druhá žádná?

Připomeňme si kauzu Čunek. Nebyl vyřešen případ Drobil, jen odsunut ze stolu. Šéf policie Lessy byl účelově obviněn, aby na jeho místo mohl být dosazen ředitel blízký svými styky s ODS. Zřejmě úmyslně nebyla do Švýcarska dodána dokumentace k soudu s manažery Mostecké uhelné, kteří podnik vytunelovali. Ministr financí Nečasovy vlády hájí předraženou koupi letadel CASA, jíž zprostředkovali státu synové jeho přítele. Není trestán muž, který odpovídal svým rozhodnutím za objednávku předražených a dokonce zčásti neuskutečněných služeb v rámci našeho předsednictví Evropské unie.

Ne, nechci vyjmenovávat ztrátu stamilionů nebo dokonce miliard. Jsou spojeny s vládami pravice a většinou s tou, která by nám v současnosti dále chtěla vládnout. Připomněl jsem Davida Ratha ve vězení proto, že se mi to zdá jako strach z jeho hlasu v Poslanecké sněmovně? Něco jiného by bylo, kdyby byl odsouzen. Jediné legitimní řešení dnešní situace vidím v předčasných volbách, knimž nechť nás raději dovede vláda premiéra Rusnoka a nikoli poněkud obměněná korupcí prolezlá pravicová vláda.

Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama