JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.06.2010 16:48:10

Pokrytecká politika dvojího metru vede k dalšímu vyostřování rozporů

Pokrytecká politika dvojího metru vede k dalšímu vyostřování rozporů

Stanovisko ÚV KSČM k útoku Izraele na humanitární konvoj

Pirátský útok izraelské armády na lodi s humanitární pomocí – a to navíc v mezinárodních vodách – vyvolal ve světě vlnu odsouzení. Toto odsouzení však rozhodně není vždy upřímné. Politika některých zemí dlouhodobě spojuje slovní výhrady k nadměrnému a brutálnímu používání síly ze strany Izraele, s nepřetržitou a štědrou vojenskou podporou, včetně dodávek nejmodernějších zbraní, a současně s odsuzováním obranných aktivit Palestinců. Tato pokrytecká politika dvojího metru nemůže mít jiné vyústění, než další vyostřování rozporů či přímo válku.

KSČM se proto obrací na českou veřejnost i nově zvolené poslance, aby udělali vše pro změnu přístupu naší vlády, ale také pro změnu politiky EU a NATO. Chceme takovou evropskou politiku, která nepodněcuje výbuchy emocí a bomb, ale – řečeno s Karlem Čapkem – „vytváří něco, co by svítilo a hřálo“. Potřebujeme politiku, která umí a chce vytvářet rozumné kompromisy mezi oprávněnými požadavky a zájmy Palestinců i Židů. Politika podněcování konfliktů a konfrontace ve svém důsledku zájmy jedněch i druhých poškozuje. Rozumíme požadavku Palestinců, které adresují Izraeli: „Stáhněte se z okupovaných území a v tom okamžiku ustane ozbrojený odpor a šanci dostane soužití v míru!“ Takové řešení plně podporujeme.

Vyzýváme proto nově zvolené poslance Parlamentu ČR, aby se jednoznačně přihlásili k politice posilování a respektování mezinárodního práva, k politice vzájemného respektu a porozumění. Obracíme se také na ty, kteří dnes sestavují novou Vládu ČR, aby při výběru ministrů odpovědných za zahraniční politiku, kladli prvořadý důraz na nutnost hájit české národní zájmy a humanistické tradice české politiky.

Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM, a Jiří Maštálka, místopředseda ÚV KSČM a poslanec EP

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama