JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.02.2010 13:52:00

Přiznání ODS – ale jen pro otrlé

Přiznání ODS – ale jen pro otrlé

Sobotní tzv. »ideová« konference ODS byla poučná. Co se vlastně stalo? Česká pravice je v krizi.

Jednak z domácích důvodů, tedy v důsledku krachu topolánkovských experimentů a katastrofálního státního dluhu, který přinesla doba jejich vládnutí, jednak je tu důvod mezinárodní.

Jejich přežitou neoliberální politiku a vzývání volného trhu bez přívlastků totiž už nikdo rozumný nepodporuje a většina ekonomů, aniž to připouští, se vrací k základním postulátům marxismu.

A tak se v Brně naprosto otevřeně přiznávaly i skutečné důvody, proč ODS za podpory recyklované TOP 09 a loučících se zelených dělá v poslední době takové obstrukce při jednání Poslanecké sněmovny. Nejde vůbec o to, jak otevřeně přiznal jeden z delegátů, jehož vystoupení zaznamenala i televize, zastavit další zadlužování, ale zabránit, aby kompenzace, jež jsou součástí návrhu levice, byly přijaty, a tím ani nebyly dotčeny zájmy majetných skupin obyvatelstva, z nichž se má rekrutovat převážná většina voličů výše zmíněných stran. Mohli jsme za potlesku delegátů slyšet, že nelze trestat ty, kteří údajně patří mezi nejpřednější naše občany, nejschopnější (nebo snad všehoschopné?), a také nejaktivnější, ty, kteří prý pro druhé vytvářejí pracovní místa atd., tím, že jim budeme zkracovat mzdy levicovými daněmi a dalšími opatřeními. Oni prý nemohou nést náklady současné krize.

Kdo je tedy má, podle tohoto tvrzení, nést? Rodiny s dětmi, jež obral Janotův balíček o část mateřské, zaměstnanci, osoby samostatně výdělečné činné, nebo nemocní, invalidé, důchodci? Copak ti krizi zavinili či z ní mají profit? Je třeba se ptát, kolik na zmírnění krize zaplatili a zaplatí bankéři, či vedoucí pracovníci polostátních firem s vysoce nadprůměrnými odměnami, i když jsou ve ztrátě, či vybírají zlaté padáky. Nikdo z nich se nedostal do takových životních problémů, že nemá na byt, na studia dětí, na mnohé životní potřeby. Nezaměstnanost vloni stoupla o dvě třetiny, ale neslyšel jsem, že by postihla významné podnikatele či jejich manažery. Týkaly se této skupiny obyvatel výše zmíněné problémy?

Netýkaly, a ani nemohly. Léčba krize padla na bedra těch, kteří pobírají plat pod 22 691 korun, jichž je, žel, více než šedesát pět procent z celkové populace. Ti ze skupin obyvatel, za které se bije ODS a další dvě zmíněné pravicové parlamentní strany, mateřskou nakonec nepotřebují, nemocenskou také ne a platby za lék či u lékařů jsou také pro ně pouhý pakatel. Jestliže však rodina třeba jen s jedním dítětem má žít z jednoho průměrného platu a sníží-li se jí mateřská, pak se dostává nejen na hranici chudoby, ale dokonce i pod ni.

Co je ovšem hlavním poučením, je to, že pravice má připravena nikoli věcná řešení, ale zaměřuje se pouze na technologii moci. Proto spíše než tomu, jak pomoci zabránit dalšímu zhoršování životní situace nejpotřebnějších, se její představitelé věnují způsobům, jak se »volební matematikou« udržet u moci, jak omezit svobodný přístup k historickým faktům bez jejich prefabrikace. Zvláštní kapitolou je pak zamezení přístupu k ústavním právům na rozhodování o dalším směřování společnosti těch, kteří mají jiný než jejich názor. Směšně působí argument, že investoři vzhledem ke zmíněným »levicovým« záměrům Českou republiku opustí. Asi by bylo vhodné, kdyby si modří »svazáci« uvědomili, kdo je největším věřitelem USA.

Navíc je třeba si připomenout, že právě ODS a její pravicoví souputníci zavinili, že v naší zemi už máloco patří českým vlastníkům - a minimálně českému státu, přičemž stále daně u nás patří pro zahraniční kapitál mezi nejzajímavější v Evropě, a navíc vývoz zisku je u nás, žel, v důsledku neoliberalismu opravdu snadný. Těchto zisků by se významní investoři těžko mohli chtít zbavit.

ODS demagogicky mluví o rozpočtu, ale ten je nutné změnit a nezvýšit přitom finanční propad. Pochopitelně na jejich konferenci nezaznělo, že komunisté řešení nabídli. Jde například o zrušení stropování odvodů sociálního a zdravotního pojištění, jež bylo Topolánkovou vládou vytvořeno speciálně pro vysoce nadprůměrné výdělky. Proč také musíme kupovat obrněná vozidla Iveco pro Armádu ČR, jež stejně budou nasměrována pro zahraniční mise, nebo vysílat další vojáky do Afghánistánu namísto toho, abychom prostředky na ně dali sociálně potřebným nebo třeba na rozvoj zaměstnanosti? Je nutné také schválit zákon o majetkových přiznáních těch, jejichž majetek je vyšší deseti milionů, což by skutečně umožnilo mj. i kontrolu korupce, kterou sem vládnoucí strany zavlekly. Chtějí spoluúčast ve zdravotnictví - to jim nestačí, že zavedly protiústavní a nesystémové poplatky, které je nutné zrušit, zejména ty, které se vybírají v lékárnách nebo u praktických lékařů? To je jako bychom povinně měli platit vstupné do obchodů.

ODS a její souputníci se budou, jak prohlásil pan Petr Nečas, nadále snažit zabránit dokonce i jednání Poslanecké sněmovny. Bojí se totiž odpovědnosti a úbytku hlasů ve volbách, protože stálé obstrukce, jež by znamenaly nepřijetí rozpočtových úprav, by mohly, pokud o těchto úpravách sněmovna bude jednat, odvést středové voliče do levicových či levostředových stran. Proto jejich snaha narušit možnost jednání vůbec, tedy onen »záchranný pás obstrukce«, jak počínání pravice v Poslanecké sněmovně nazval předseda klubu ODS Petr Tluchoř. Přiznání z tribuny sobotní »ideové« konference ODS zaznělo v pravý čas.

Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama