JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.04.2010 13:40:00

Problémy se musí řešit kooperací

Problémy se musí řešit kooperací

KSČM podporuje kroky, které směřují k všeobecnému jadernému odzbrojení

Stanovisko Vojtěcha Filipa, místopředsedy PS PČR a předsedy ÚV KSČM, a Jiřího Maštálky, místopředsedy ÚV KSČM a poslance EP, k výsledkům pražského summitu.

Právě skončený summit Ruska a Spojených států amerických v Praze představuje nové vykročení ve světové politice.

Vykročení, na které jsme čekali od chvíle, kdy někdejší americký prezident G. Bush zpochybnil dohody o kontrole strategického zbrojení vypovězením smlouvy o omezení systémů protiraketové obrany. Tím předcházející americká administrativa dala najevo, že se o podobě světa nehodlá s nikým dohadovat. Výsledkem byla nedůvěra a rostoucí chaos v mezinárodních vztazích.

Nová smlouva START, kterou podepsali Barack Obama a Dmitrij Medveděv, znamená obnovení partnerských vztahů mezi největšími jadernými mocnostmi. Je ukázkou toho, že v 21. století je nutné problémy řešit kooperací a posilováním mezinárodního práva. Může se stát vzorem dalších dohod jak mezi Moskvou a Washingtonem o pokračování na cestě k jadernému odzbrojení, tak i pro zapojení dalších jaderných mocností v procesu posilování vzájemné důvěry a spolupráce.

KSČM jednoznačně podporuje všechny kroky, které směřují k všeobecnému jadernému odzbrojení. Jsme přesvědčeni, že svět po studené válce bude buď světem jaderného odzbrojování anebo světem narůstajícího chaosu. Nejsme naivní. Víme, že jaderné odzbrojení je právě tak vznešený jako nesmírně obtížně dosažitelný cíl. Jeho naplnění je možné jenom pomocí vytrvalého úsilí všech těch, kdo nevydělávají na zbrojení, kdo si přejí mír a řešení všech globálních problémů, které tíží lidstvo.

KSČM odsuzuje všechny komentáře jak politiků, tak i novinářů, kteří se výsledky pražského summitu snaží bagatelizovat. Krajně nevhodné poznámky na adresu organizátorů summitu svědčí o lokajské povaze některých politiků, kteří jsou zvyklí přisluhovat zájmům vojensko-průmyslového komplexu, byť by tato lokajská povaha byla skryta za knížecím erbem.

KSČM vysoce oceňuje zásluhy prezidenta České republiky, který svou uvážlivou politikou vůči mocnostem vytvořil podmínky pro to, aby se tak významný summit mohl konat v Praze. Dobré služby, které v tomto případě Hrad nabídl Bílému domu a Kremlu, nejen přispěly k úspěšnému završení složitých jednání o nové smlouvě START. Představili jsme také světu Prahu a naši zemi jako pohostinné a krásné místo uprostřed Evropy.

Vojtěch Filip, místopředseda PS PČR a předseda ÚV KSČM, a Jiří Maštálka, místopředseda ÚV KSČM a poslanec EP
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama